Klopsy w sosie musztardowo-sojowym
Dawno nie było nic mięsnego, bo przyznaję, że unikam jak mogę, ale że mam w domu dwóch mięsożerców, to czasem majstruję takie dania jak poniżej. Chwalili, więc chyba mogę polecić :)
Składniki:
Klopsy:
Wykonanie:
Klopsy:
Składniki:
Klopsy:
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 15 g oleju
- 750 g mięsa mielonego
- 75 g bułki tartej
- 1 jajko
- 30 g mleka
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- 400 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu
- 200 g śmietany
- 30 g mąki
- 40 g masła
- 20 g musztardy
- 20 g sosu sojowego
- 5 g soku z cytryny
- 0,25 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Klopsy:
- Wyciskamy czosnek, siekamy cebulę, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
- Dusimy przez parę minut na patelni (TM: 3 min/120 st/1)
- Do podduszonej cebulki dodajemy mięso mielone, bułkę tartą, jajko, mleko, gałkę, ziele, pieprz i sól i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą (TM: 20 s/4)
- Natłuszczonymi dłońmi formujemy z masy okrągłe klopsiki
- Ja klopsiki przez kilkanaście minut duszę na parze, a dopiero potem podsmażam chwilę na patelni, ale jeśli nie macie naczynia do parowania, to po prostu pomińcie ten krok i trzymajcie nieco dłużej na patelni obracając, żeby się nie przypaliły; szczegóły w opisie przygotowania sosu
- Wodę z koncentratem bulionu doprowadzamy do wrzenia (TM: nakładamy przystawkę Varoma z pulpetami rozłożonymi na dwóch poziomach 15 min/Varoma/1)
- Dodajemy śmietanę, masło, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, imbir i pieprz i gotujemy jeszcze przez chwilę (TM: 5 min/100 st/3)
- W między czasie klopsiki z każdej strony obsmażamy na patelni

Komentarze
Prześlij komentarz