Klopsy w sosie musztardowo-sojowym

Dawno nie było nic mięsnego, bo przyznaję, że unikam jak mogę, ale że mam w domu dwóch mięsożerców, to czasem majstruję takie dania jak poniżej. Chwalili, więc chyba mogę polecić :)


Składniki:
Klopsy:
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g oleju
  • 750 g mięsa mielonego
  • 75 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 30 g mleka
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
Sos:
  • 400 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu
  • 200 g śmietany
  • 30 g mąki
  • 40 g masła
  • 20 g musztardy
  • 20 g sosu sojowego
  • 5 g soku z cytryny
  • 0,25 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
Klopsy:
  1. Wyciskamy czosnek, siekamy cebulę, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
  2. Dusimy przez parę minut na patelni (TM: 3 min/120 st/1)
  3. Do podduszonej cebulki dodajemy mięso mielone, bułkę tartą, jajko, mleko, gałkę, ziele, pieprz i sól i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą (TM: 20 s/4)
  4. Natłuszczonymi dłońmi formujemy z masy okrągłe klopsiki
  5. Ja klopsiki przez kilkanaście minut duszę na parze, a dopiero potem podsmażam chwilę na patelni, ale jeśli nie macie naczynia do parowania, to po prostu pomińcie ten krok i trzymajcie nieco dłużej na patelni obracając, żeby się nie przypaliły; szczegóły w opisie przygotowania sosu
Sos:
  1. Wodę z koncentratem bulionu doprowadzamy do wrzenia (TM: nakładamy przystawkę Varoma z pulpetami rozłożonymi na dwóch poziomach 15 min/Varoma/1)
  2. Dodajemy śmietanę, masło, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, imbir i pieprz i gotujemy jeszcze przez chwilę (TM: 5 min/100 st/3)
  3. W między czasie klopsiki z każdej strony obsmażamy na patelni

Komentarze