Koncentrat bulionu z warzyw
Dzisiaj mam dla Was kolejną wersję koncentratu bulionu. Sprawdza się idealnie jako zamiennik kostki rosołowej.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 700 g różnych warzyw (np. seler, marchewka, korzeń pietruszki) – u mnie większą połowę stanowiła marchewka, więc stąd ten kolor
- 1 ząbek czosnku
- 50 g wody
- 150 g soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
- Warzywa i czosnek drobno siekamy (TM: 10 s/7)
- Dodajemy wodę, sól i pieprz i gotujemy przez ok. pół godziny, cały czas mieszając (TM: 25 min/Varoma/2)
- Miksujemy do uzyskania gładkiej masy (TM: 1 min/9)
- Trzymamy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce
Komentarze
Prześlij komentarz