Koncentrat bulionu z warzyw

Dzisiaj mam dla Was kolejną wersję koncentratu bulionu. Sprawdza się idealnie jako zamiennik kostki rosołowej.


Składniki:
  • 700 g różnych warzyw (np. seler, marchewka, korzeń pietruszki) – u mnie większą połowę stanowiła marchewka, więc stąd ten kolor
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g wody
  • 150 g soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
  1. Warzywa i czosnek drobno siekamy (TM: 10 s/7)
  2. Dodajemy wodę, sól i pieprz i gotujemy przez ok. pół godziny, cały czas mieszając (TM: 25 min/Varoma/2)
  3. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy (TM: 1 min/9)
  4. Trzymamy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce

Komentarze