Kotleciki z marchewki
Tym razem wegetariańska wersja mielonych, w roli głównej marchewka :)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 600 g wody
- 700 g marchewki
- 250 g cebuli
- 20 g oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki chili
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 210 g bułki tartej
- 50 g białego sezamu
Wykonanie:
- Marchewkę pokrojoną na 2 cm kawałki podgotowujemy w garnku, nie musi być całkiem miękka (TM: woda w naczyniu, marchewka na przystawce 35 min/Varoma/1)
- Cebulę siekamy, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
- Dusimy przez parę minut (TM: 3 min/120 st/1)
- Dodajemy podgotowaną marchewkę, jajka, curry, pieprz i sól i miksujemy, masa nie musi być całkiem gładka (TM: 20 s/5)
- Dodajemy bułkę tartą i sezam i miksujemy do połączenia składników (TM: 20 s/4)
- Formujemy kotleciki i smażymy na patelni z dwóch stron
Komentarze
Prześlij komentarz