Kotleciki z marchewki

Tym razem wegetariańska wersja mielonych, w roli głównej marchewka :)


Składniki:
  • 600 g wody
  • 700 g marchewki
  • 250 g cebuli
  • 20 g oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 210 g bułki tartej
  • 50 g białego sezamu

Wykonanie:
  1. Marchewkę pokrojoną na 2 cm kawałki podgotowujemy w garnku, nie musi być całkiem miękka (TM: woda w naczyniu, marchewka na przystawce 35 min/Varoma/1)
  2. Cebulę siekamy, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
  3. Dusimy przez parę minut (TM: 3 min/120 st/1)
  4. Dodajemy podgotowaną marchewkę, jajka, curry, pieprz i sól i miksujemy, masa nie musi być całkiem gładka (TM: 20 s/5)
  5. Dodajemy bułkę tartą i sezam i miksujemy do połączenia składników (TM: 20 s/4)
  6. Formujemy kotleciki i smażymy na patelni z dwóch stron

Komentarze