Masa marcepanowa
Jeśli czasem kupujecie gotową masę marcepanową do różnych wypieków, to mam dla Was alternatywę, która smakowo bije wersję sklepową o głowę. Bardzo polecam.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 250 g migdałów
- 250 g cukru
- 30 g likieru Amaretto
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
Wykonanie:
- Migdały można zalać wrzątkiem na 5-10 minut i po tym czasie obrać ze skórki; ja pomijam ten krok jak nie mam czasu i nie zależy mi na idealnie białym kolorze masy
- Cukier w blenderze miksujemy na puder; można skorzystać z gotowego (TM: 15 s/10, przekładamy)
- Migdały również w blenderze miksujemy na proszek (TM: 20 s/7)
- Dodajemy cukier puder, Amaretto i aromat i intensywnie mieszamy, możemy się wspomóc mikserem (TM: 3 min/wyrabianie ciasta)
Komentarze
Prześlij komentarz