Masa marcepanowa

Jeśli czasem kupujecie gotową masę marcepanową do różnych wypieków, to mam dla Was alternatywę, która smakowo bije wersję sklepową o głowę. Bardzo polecam.


Składniki:
  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru
  • 30 g likieru Amaretto
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego

Wykonanie:
  1. Migdały można zalać wrzątkiem na 5-10 minut i po tym czasie obrać ze skórki; ja pomijam ten krok jak nie mam czasu i nie zależy mi na idealnie białym kolorze masy
  2. Cukier w blenderze miksujemy na puder; można skorzystać z gotowego (TM: 15 s/10, przekładamy)
  3. Migdały również w blenderze miksujemy na proszek (TM: 20 s/7)
  4. Dodajemy cukier puder, Amaretto i aromat i intensywnie mieszamy, możemy się wspomóc mikserem (TM: 3 min/wyrabianie ciasta)

Komentarze