Migdałowa kasza manna

Ostatnio podrzucałam przepis na masę marcepanową, którą możecie wykorzystać zarówno do wypieków jak i do takich śniadań jak poniżej.


Składniki:
  • 40 g migdałów
  • 500 g mleka
  • 70 g masy marcepanowej - można kupić gotową, ale zrobienie jest bardzo proste, tańsze i smak jest nieporównywalny (przepis w zakładce Inne)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 50 g kaszy manny
  • 30 g dżemu morelowego (plus ilość do dekoracji)
  • 25 g świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Wykonanie:
  1. Migdały mielimy w blenderze na proszek (TM: 10 s/9, przekładamy)
  2. Mleko, masę marcepanową w kawałkach, sól i skórkę pomarańczową podgrzewamy w garnuszku aż masa się rozpuści (TM: 6 min/98 st/2)
  3. Dodajemy kaszę mannę i zmielone migdały i mieszamy (TM: 20 s/wsteczne/4)
  4. Gotujemy regularnie mieszając (TM: 8 min/98 st/wsteczne/2)
  5. Dodajemy dżem morelowy i sok pomarańczowy i mieszamy (TM: 15 s/wsteczne/4)
  6. Przekładamy do pucharków i dekorujemy dżemem morelowym

Komentarze