Migdałowa kasza manna
Ostatnio podrzucałam przepis na masę marcepanową, którą możecie wykorzystać zarówno do wypieków jak i do takich śniadań jak poniżej.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 40 g migdałów
- 500 g mleka
- 70 g masy marcepanowej - można kupić gotową, ale zrobienie jest bardzo proste, tańsze i smak jest nieporównywalny (przepis w zakładce Inne)
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 50 g kaszy manny
- 30 g dżemu morelowego (plus ilość do dekoracji)
- 25 g świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Wykonanie:
- Migdały mielimy w blenderze na proszek (TM: 10 s/9, przekładamy)
- Mleko, masę marcepanową w kawałkach, sól i skórkę pomarańczową podgrzewamy w garnuszku aż masa się rozpuści (TM: 6 min/98 st/2)
- Dodajemy kaszę mannę i zmielone migdały i mieszamy (TM: 20 s/wsteczne/4)
- Gotujemy regularnie mieszając (TM: 8 min/98 st/wsteczne/2)
- Dodajemy dżem morelowy i sok pomarańczowy i mieszamy (TM: 15 s/wsteczne/4)
- Przekładamy do pucharków i dekorujemy dżemem morelowym
Komentarze
Prześlij komentarz