Rogaliki
Co powiecie na rogaliki?
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 190 g mleka
- 35 g jogurtu naturalnego
- 70 g miękkiego masła
- 15 g cukru
- 20 g drożdży świeżych
- 500 g maki pszennej
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy aż powstanie zwarte ciasto (TM: 2 min/wyrabianie ciasta)
- Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę
- Po tym czasie wyrabiamy jeszcze rękami przez parę minut (TM: 1 min/wyrabianie ciasta)
- Rozwałkowujemy ciasto na koło o średnicy ok. 40 cm i dzielimy nożem na 12 trójkątów
- Każdy trójkąt zwijamy do środka zaczynając od szerszej części i zaginamy końce tworząc kształt rogala
- Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia
- Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz