Rogaliki

Co powiecie na rogaliki?


Składniki:
  • 190 g mleka
  • 35 g jogurtu naturalnego
  • 70 g miękkiego masła
  • 15 g cukru
  • 20 g drożdży świeżych
  • 500 g maki pszennej
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki soli

Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy aż powstanie zwarte ciasto (TM: 2 min/wyrabianie ciasta)
  2. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę
  3. Po tym czasie wyrabiamy jeszcze rękami przez parę minut (TM: 1 min/wyrabianie ciasta)
  4. Rozwałkowujemy ciasto na koło o średnicy ok. 40 cm i dzielimy nożem na 12 trójkątów
  5. Każdy trójkąt zwijamy do środka zaczynając od szerszej części i zaginamy końce tworząc kształt rogala
  6. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia
  7. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach

Komentarze