Ciasto ze śliwkami

Jedno z moich ulubionych ciast, głównie ze względu na smak, ale również ze względu na szybkość wykonania.


Składniki:
  • 600 g śliwek węgierek przekrojonych na pół
  • 3 jajka
  • 120 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:
  1. Żółtka miksujemy z masłem, mąką, proszkiem do pieczenia i 50 g cukru (TM: 45 s/5)
  2. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3
  3. Z mniejszej porcji lepimy kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na ok. 20 minut
  4. Pozostałym ciastem wylepiamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia
  5. Na cieście układamy śliwki i oprószamy cukrem waniliowym
  6. Ubijamy białka (TM: z motylkiem 3 min/4)
  7. Do ubitej piany (w trakcie dalszego ubijania) dodajemy pozostałe 50 g cukru, ale po 1 łyżeczce i z przerwami, inaczej piana opadnie; cały czas ubijamy (TM: z motylkiem 2 min/4)
  8. Pianę przelewamy na śliwki
  9. Schłodzone ciasto dzielimy na małe kawałeczki, jak jest mocno zmrożone, to uda się je zetrzeć na tarce (TM: 10 s/4)
  10. Posypujemy nim pianę
  11. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach

Komentarze