Ciasto ze śliwkami
Jedno z moich ulubionych ciast, głównie ze względu na smak, ale również ze względu na szybkość wykonania.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 600 g śliwek węgierek przekrojonych na pół
- 3 jajka
- 120 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Wykonanie:
- Żółtka miksujemy z masłem, mąką, proszkiem do pieczenia i 50 g cukru (TM: 45 s/5)
- Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3
- Z mniejszej porcji lepimy kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na ok. 20 minut
- Pozostałym ciastem wylepiamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia
- Na cieście układamy śliwki i oprószamy cukrem waniliowym
- Ubijamy białka (TM: z motylkiem 3 min/4)
- Do ubitej piany (w trakcie dalszego ubijania) dodajemy pozostałe 50 g cukru, ale po 1 łyżeczce i z przerwami, inaczej piana opadnie; cały czas ubijamy (TM: z motylkiem 2 min/4)
- Pianę przelewamy na śliwki
- Schłodzone ciasto dzielimy na małe kawałeczki, jak jest mocno zmrożone, to uda się je zetrzeć na tarce (TM: 10 s/4)
- Posypujemy nim pianę
- Pieczemy 35 minut w 180 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz