Deser z brzoskwiniami i serkiem mascarpone

Dzisiaj polecam Wam deser z brzoskwiniami w roli głównej.


Składniki:
  • 250 g śmietany (30%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki skórki otartej z limonki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 350 g brzoskwiń z puszki
  • 0,25 łyżeczki mielonego kardamonu

Wykonanie:
  1. Ubijamy śmietanę (TM: z motylkiem czas zależny od stopnia schłodzenia i rodzaju śmietany/3, przekładamy)
  2. Serek miksujemy z jogurtem, 120 g cukru, skórką i cukrem waniliowym (TM: z motylkiem 20 s/4)
  3. Dodajemy bitą śmietanę i miksujemy jeszcze chwilę (TM: z motylkiem 15 s/3)
  4. Krem odstawiamy do lodówki
  5. Brzoskwinie w garnuszku gotujemy z 30 g cukru i kardamonem, mieszając od czasu do czasu (TM: 7 min/98 st/1)
  6. Miksujemy na gładką masę (TM: 45 s/9)
  7. W szklankach układamy krem na przemian z musem brzoskwiniowym

Komentarze