Indyk z gruszkami i ze szpinakiem

Mam dla Was nieco nietypowe połączenie, czyli mięso i owoce. Nam ta wersja bardzo smakowała.


Składniki:
  • 1 gruszka
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 500 g piersi z indyka
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 20 g oliwy
  • 600 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 650 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g liści szpinaku baby (świeżego)
  • 1 łyżka śmietany

Wykonanie:
  1. Gruszkę obieramy, kroimy na plasterki i oprószamy cynamonem
  2. Mięso z indyka dzielimy na kotlety i z dwóch stron oprószamy przyprawą uniwersalną i tymiankiem
  3. Kotlety układamy jeden obok drugiego naprzemiennie z plastrami gruszki w naczyniu do gotowania na parze lub jeśli takiego nie posiadacie, to w naczyniu żaroodpornym
  4. Jeśli wybieracie opcję drugą, to mięso pieczemy w piekarniku w 200 st przez ok. 30 minut, w między czasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie; jeśli wybieracie opcję z gotowaniem na parze, to robimy to również przez około 30 minut (TM: w naczyniu woda z 1 łyżeczką soli, ziemniaki pokrojone na kawałki w koszyczku, mięso w przystawce Varoma 30 min/Varoma/1, opróżniamy naczynię)
  5. Na koniec przygotowujemy szpinak: wyciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do niego oliwę (TM: 3 s/8)
  6. Dusimy przez parę minut w garnuszku (TM: 3 min/120 st/1)
  7. Dodajemy szpinak, pozostałe 0,5 łyżeczki soli i śmietanę i dusimy jeszcze parę minut (TM: 5 min/120 st/1)
  8. Na koniec miksujemy parę sekund (TM: 5 s/5)

Komentarze