Indyk z gruszkami i ze szpinakiem
Mam dla Was nieco nietypowe połączenie, czyli mięso i owoce. Nam ta wersja bardzo smakowała.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 1 gruszka
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 500 g piersi z indyka
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 1 łyżeczka tymianku
- 20 g oliwy
- 600 g wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 650 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 250 g liści szpinaku baby (świeżego)
- 1 łyżka śmietany
Wykonanie:
- Gruszkę obieramy, kroimy na plasterki i oprószamy cynamonem
- Mięso z indyka dzielimy na kotlety i z dwóch stron oprószamy przyprawą uniwersalną i tymiankiem
- Kotlety układamy jeden obok drugiego naprzemiennie z plastrami gruszki w naczyniu do gotowania na parze lub jeśli takiego nie posiadacie, to w naczyniu żaroodpornym
- Jeśli wybieracie opcję drugą, to mięso pieczemy w piekarniku w 200 st przez ok. 30 minut, w między czasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie; jeśli wybieracie opcję z gotowaniem na parze, to robimy to również przez około 30 minut (TM: w naczyniu woda z 1 łyżeczką soli, ziemniaki pokrojone na kawałki w koszyczku, mięso w przystawce Varoma 30 min/Varoma/1, opróżniamy naczynię)
- Na koniec przygotowujemy szpinak: wyciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do niego oliwę (TM: 3 s/8)
- Dusimy przez parę minut w garnuszku (TM: 3 min/120 st/1)
- Dodajemy szpinak, pozostałe 0,5 łyżeczki soli i śmietanę i dusimy jeszcze parę minut (TM: 5 min/120 st/1)
- Na koniec miksujemy parę sekund (TM: 5 s/5)
Komentarze
Prześlij komentarz