Koktajl o smaku solonego karmelu

Dzisiaj propozycja koktajlowa dla miłośników słodkości.


Składniki:
  • 150 g cukierków Werther's (lub innych mlecznych)
  • 120 g jogurtu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 400 g lodów waniliowych
  • 250 g mleka

Wykonanie:
  1. Cukierki rozdrabniamy na proszek w jakimś turbo blenderze; cukierki są twarde jak kamień, więc blender musi mieć dużą moc (TM: 10 s/7)
  2. Dodajemy jogurt i sól i podgrzewamy do połączenia wszystkich składników (TM: 5 min/90 st/4)
  3. Sos karmelowy przelewamy i zostawiamy na parę minut do ostudzenia
  4. Lody, 200 g przestudzonego sosu i mleko miksujemy (TM: 1,5 min/10)
  5. Przelewamy do szklanek i dekorujemy resztą sosu karmelowego

Komentarze