Makaron w sosie śmietanowym z łososiem
Dawno nie było tu ryby, więc tym razem łosoś wkracza do akcji :)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 500 g makaronu penne
- 80 g cebuli
- 20 g oliwy
- 40 g mąki pszennej
- 250 g śmietany
- 300 g mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 200 g wędzonego łososia
- 1 pęczek koperku
Wykonanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu
- W między czasie siekamy cebulę, dodajemy 20 g oliwy (TM: 5 s/5)
- Dusimy przez parę minut w garnuszku (TM: 3 min/120 st/1)
- Dodajemy mąkę, śmietanę, mleko, sól i pieprz i gotujemy intensywnie mieszając, tak żeby nie powstały grudki z mąki (TM: 4 min/100 st/2,5)
- Dodajemy łososia pokrojonego na malutkie kawałki i posiekany koperek i mieszamy (TM: 4 s/4,5)
Komentarze
Prześlij komentarz