Makaron w sosie śmietanowym z łososiem

Dawno nie było tu ryby, więc tym razem łosoś wkracza do akcji :)


Składniki:
  • 500 g makaronu penne
  • 80 g cebuli
  • 20 g oliwy
  • 40 g mąki pszennej
  • 250 g śmietany
  • 300 g mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 200 g wędzonego łososia
  • 1 pęczek koperku

Wykonanie:
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu
  2. W między czasie siekamy cebulę, dodajemy 20 g oliwy (TM: 5 s/5)
  3. Dusimy przez parę minut w garnuszku (TM: 3 min/120 st/1)
  4. Dodajemy mąkę, śmietanę, mleko, sól i pieprz i gotujemy intensywnie mieszając, tak żeby nie powstały grudki z mąki (TM: 4 min/100 st/2,5)
  5. Dodajemy łososia pokrojonego na malutkie kawałki i posiekany koperek i mieszamy (TM: 4 s/4,5)

Komentarze