Pierś z kurczaka z pomarańczami
Nie tak dawno był przepis na mięso z gruszką, tym razem poszalałam z pomarańczami.
Składniki:
Kurczak:
Wykonanie:
Kurczak:
Składniki:
Kurczak:
- 8 piersi z kurczaka
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
- 30 g soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
- 70 g czarnych oliwek
- 1 pomarańcza pokrojona w plastry
- 100 g cebuli
- 150 g marchewki
- 20 g oliwy
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 300 g ryżu basmati
- 50 g rodzynek
Wykonanie:
Kurczak:
- Czosnek, kolendrę, oregano, kmin, sól i sok rozdrabniamy przez parę sekund w blenderze (TM: 5 s/8, ściągamy ze ścianek i 5 s/10)
- Powstałą marynatą smarujemy kurczaka i umieszczamy go w naczyniu żaroodpornym
- Oliwki kroimy na pół i posypujemy nimi mięso
- Na wierzchu układamy plastry pomarańczy i pieczemy przez 50 minut w 200 stopniach
- Cebulę i marchewkę drobno siekamy, dodajemy oliwę (TM: 5 s/5)
- Dusimy przez parę minut (TM: 5 min/120 st/1, przekładamy)
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, a potem mieszamy go z duszonymi warzywami i rodzynkami (TM: woda z solą w naczyniu, w koszyczku wymieszany ryż, rodzynki i warzywa 17 min/100 st/4)
Komentarze
Prześlij komentarz