Pierś z kurczaka z pomarańczami

Nie tak dawno był przepis na mięso z gruszką, tym razem poszalałam z pomarańczami.


Składniki:
Kurczak:
  • 8 piersi z kurczaka
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
  • 70 g czarnych oliwek
  • 1 pomarańcza pokrojona w plastry
Ryż z rodzynkami:
  • 100 g cebuli
  • 150 g marchewki
  • 20 g oliwy
  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g ryżu basmati
  • 50 g rodzynek

Wykonanie:
Kurczak:
  1. Czosnek, kolendrę, oregano, kmin, sól i sok rozdrabniamy przez parę sekund w blenderze (TM: 5 s/8, ściągamy ze ścianek i 5 s/10)
  2. Powstałą marynatą smarujemy kurczaka i umieszczamy go w naczyniu żaroodpornym
  3. Oliwki kroimy na pół i posypujemy nimi mięso
  4. Na wierzchu układamy plastry pomarańczy i pieczemy przez 50 minut w 200 stopniach
Ryż z rodzynkami:
  1. Cebulę i marchewkę drobno siekamy, dodajemy oliwę (TM: 5 s/5)
  2. Dusimy przez parę minut (TM: 5 min/120 st/1, przekładamy)
  3. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, a potem mieszamy go z duszonymi warzywami i rodzynkami (TM: woda z solą w naczyniu, w koszyczku wymieszany ryż, rodzynki i warzywa 17 min/100 st/4)

Komentarze