Wegańskie burgery z buraków i ciecierzycy
Takimi właśnie przepisami staram się przekabacić moich współtowarzyszy życia i przeciągnąć ich na bardziej warzywną stronę :) Przepis jest rewelacyjny, bardzo polecam.
Składniki:
Burgery:
Wykonanie:
Składniki:
Burgery:
- 240 g białej ciecierzycy (z puszki)
- 50 g bułki tartej
- 50 g płatków owsianych
- 250 g czerwonych buraków (ugotowanych)
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 10 g koncentratu pomidorowego
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 300 g czerwonej cebuli (pokrojonej w piórka)
- 40 g brązowego cukru
- 20 g octu
- 1 szczypta soli
- majonez
- rukola
- 1 pomidor pokrojony w plastry
- 6 bułek
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na burgery miksujemy na gładką masę (TM: 20 s/5)
- Z masy formujemy 6 burgerów, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Pieczemy 15 minut w 200 stopniach
- Kiedy burgery się pieką wszystkie składniki do przygotowania cebulki trzymamy na średnim ogniu przez kilkanaście minut i odparowujemy cały czas mieszając (TM: koszyczek zamiast miarki 20 min/Varoma/wsteczne/1)
- Na spód każdej przekrojonej bułki nakładamy majonez, burgera buraczanego, cebulkę, rukolę i plaster pomidora; przykrywamy drugą połówką bułki

Komentarze
Prześlij komentarz