Wegańskie burgery z buraków i ciecierzycy

Takimi właśnie przepisami staram się przekabacić moich współtowarzyszy życia i przeciągnąć ich na bardziej warzywną stronę :) Przepis jest rewelacyjny, bardzo polecam.


Składniki:
Burgery:
  • 240 g białej ciecierzycy (z puszki)
  • 50 g bułki tartej
  • 50 g płatków owsianych
  • 250 g czerwonych buraków (ugotowanych)
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 10 g koncentratu pomidorowego
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
Karmelizowana cebulka:
  • 300 g czerwonej cebuli (pokrojonej w piórka)
  • 40 g brązowego cukru
  • 20 g octu
  • 1 szczypta soli
Dodatki:
  • majonez
  • rukola
  • 1 pomidor pokrojony w plastry
  • 6 bułek

Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki na burgery miksujemy na gładką masę (TM: 20 s/5)
  2. Z masy formujemy 6 burgerów, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  3. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach
  4. Kiedy burgery się pieką wszystkie składniki do przygotowania cebulki trzymamy na średnim ogniu przez kilkanaście minut i odparowujemy cały czas mieszając (TM: koszyczek zamiast miarki 20 min/Varoma/wsteczne/1)
  5. Na spód każdej przekrojonej bułki nakładamy majonez, burgera buraczanego, cebulkę, rukolę i plaster pomidora; przykrywamy drugą połówką bułki

Komentarze