Apple pie
Dzisiaj nieco inna wersja bardzo popularnej szarlotki. Smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 220 g masła
- 450 g mąki
- 20 g cukru pudru
- 70 g zimnej wody
- 800 g jabłek
- 80 g cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 roztrzepane jajko
Wykonanie:
Ciasto:
- Wszystkie składniki mieszamy, a następnie wyrabiamy (TM: 40 s/6)
- 1/3 ciasta zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki
- Pozostałą częścią ciasta wykładamy formę do tarty, razem z brzegami
- Jabłka drobno siekamy (TM: 3 s/6, przekładamy)
- Do miseczki z jabłkami dodajemy cukier, cynamon i skrobię i delikatnie mieszamy łyżką
- Jabłka wykładamy na ciasto
- Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na okrąg o wielkości odpowiadający formie do tarty, układamy go na jabłkach i zlepiamy brzegi dolnego i górnego ciasta
- W górnym cieście robimy ok. 5 niedużych dziurek, smarujemy go jajkiem i posypujemy łyżką cukru
- Pieczemy 45 minut w 200 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz