Apple pie

Dzisiaj nieco inna wersja bardzo popularnej szarlotki. Smakuje rewelacyjnie.


Składniki:
Ciasto:
  • 220 g masła
  • 450 g mąki
  • 20 g cukru pudru
  • 70 g zimnej wody
Nadzienie:
  • 800 g jabłek
  • 80 g cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 roztrzepane jajko

Wykonanie:
Ciasto:
  1. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie wyrabiamy (TM: 40 s/6)
  2. 1/3 ciasta zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki
  3. Pozostałą częścią ciasta wykładamy formę do tarty, razem z brzegami
Nadzienie:
  1. Jabłka drobno siekamy (TM: 3 s/6, przekładamy)
  2. Do miseczki z jabłkami dodajemy cukier, cynamon i skrobię i delikatnie mieszamy łyżką
  3. Jabłka wykładamy na ciasto
  4. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na okrąg o wielkości odpowiadający formie do tarty, układamy go na jabłkach i zlepiamy brzegi dolnego i górnego ciasta
  5. W górnym cieście robimy ok. 5 niedużych dziurek, smarujemy go jajkiem i posypujemy łyżką cukru
  6. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach

Komentarze