Ciasto z jabłkami

Jedno z prostszych i szybszych do wykonania ciast, jakie zdarzyło mi się piec. A dodatkowo smakuje bardzo dobrze.


Składniki:
  • 700 g jabłek
  • 130 g masła
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 30 g brandy
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Wykonanie:
  1. Jabłka kroimy na ćwiartki (ja nie obieram) i nacinamy 2-3 razy zewnętrzną część
  2. Pozostałe składniki miksujemy na gładką masę (TM: 20 s/6)
  3. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i układamy na nim ćwiartki jabłek nacięciami do góry
  4. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach
  5. Sprawdzamy patyczkiem i jeśli nie jest suchy, to czas wydłużamy

Komentarze