Ciasto z jabłkami
Jedno z prostszych i szybszych do wykonania ciast, jakie zdarzyło mi się piec. A dodatkowo smakuje bardzo dobrze.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 700 g jabłek
- 130 g masła
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 30 g brandy
- 200 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Jabłka kroimy na ćwiartki (ja nie obieram) i nacinamy 2-3 razy zewnętrzną część
- Pozostałe składniki miksujemy na gładką masę (TM: 20 s/6)
- Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i układamy na nim ćwiartki jabłek nacięciami do góry
- Pieczemy 40 minut w 180 stopniach
- Sprawdzamy patyczkiem i jeśli nie jest suchy, to czas wydłużamy
Komentarze
Prześlij komentarz