Tarta rustykalna z borówkami
Jeśli uda Wam się gdzieś dopaść borówki, to przetestujcie poniższy przepis.
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 70 g cukru pudru
- 350 g mąki
- 230 g masła
- 3 żółtka
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- 30 g masła
- 20 g cukru trzcinowego
- 500 g borówek
Wykonanie:
Ciasto:
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na blacie (TM: 1,5 min/wyrabianie ciasta)
- Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut
- Żółtko i śmietanę roztrzepujemy widelcem w kubeczku
- Masło podgrzewamy z cukrem aż się roztopi (TM: 3 min/50 st/2)
- Dodajemy borówki i mieszamy (TM: 20 s/wsteczne/2)
- Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła
- Nadzienie rozkładamy na cieście zostawiając 4 cm pustego brzegu
- Brzegi ciasta zawijamy tak, żeby zachodziły na borówki
- Brzegi smarujemy żółtkiem ze śmietaną
- Pieczemy 40 minut w 180 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz