Tarta rustykalna z borówkami

Jeśli uda Wam się gdzieś dopaść borówki, to przetestujcie poniższy przepis.


Składniki:
Ciasto:
  • 70 g cukru pudru
  • 350 g mąki
  • 230 g masła
  • 3 żółtka
Nadzienie:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • 30 g masła
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 500 g borówek

Wykonanie:
Ciasto:
  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na blacie (TM: 1,5 min/wyrabianie ciasta)
  2. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut
Nadzienie:
  1. Żółtko i śmietanę roztrzepujemy widelcem w kubeczku
  2. Masło podgrzewamy z cukrem aż się roztopi (TM: 3 min/50 st/2)
  3. Dodajemy borówki i mieszamy (TM: 20 s/wsteczne/2)
  4. Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła
  5. Nadzienie rozkładamy na cieście zostawiając 4 cm pustego brzegu
  6. Brzegi ciasta zawijamy tak, żeby zachodziły na borówki
  7. Brzegi smarujemy żółtkiem ze śmietaną
  8. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach

Komentarze