Zupa krem fasolowo-jabłkowy

Co powiecie na połączenie fasoli z jabłkiem? Nam smakowało, więc zachęcam do testowania.


Składniki:
  • 100 g pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy
  • 80 g korzenia pietruszki
  • 60 g korzenia selera
  • 100 g ziemniaków
  • 200 g jabłek
  • 480 g białej fasoli (z puszki lub ugotowanej)
  • 700 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu (przepis w zakładce Inne)
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 5 owoców jałowca
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
  1. Pora drobno kroimy, czosnek wyciskamy, dodajemy oliwę (TM: 5 s/5)
  2. Dusimy przez parę minut (TM: 3 min/120 st/1)
  3. Pietruszkę, seler, ziemniaki i jabłko kroimy na mniejsze kawałki (TM: 3 s/5)
  4. I jeszcze przez chwilę dusimy całość (TM: 5 min/120 st/1)
  5. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy ok. 20 minut (TM: 20 min/100 st/1)
  6. Wyciągamy liście laurowe i owoce jałowca i miksujemy (TM: 1 min/8)

Komentarze