Chleb z jabłkami i tymiankiem

Jeśli jesteście miłośnikami domowego pieczywa, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.


Składniki:
  • 90 g płatków owsianych
  • 300 g wody
  • 220 g jabłek
  • 30 g świeżych drożdży
  • 380 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku

Wykonanie:
  1. W garnuszku przez parę minut podgrzewamy płatki z 250 g wody, powinny namoknąć, ale nie muszą jej wchłonąć w całości (TM: 5 min/90 st/1)
  2. Dodajemy jabłka i miksujemy, ale większe kawałki powinny być wyczuwalne (TM: 15 s/4)
  3. Dodajemy pozostałe 50 g wody, drożdże, mąkę, cukier, sól i tymianek, mieszamy i wyrabiamy (TM: 2 min/wyrabianie ciasta)
  4. Ciasto przekładamy do formy keksowej (30 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na 15 minut
  5. Pieczemy 35 minut w 200 stopniach

Komentarze