Chleb z jabłkami i tymiankiem
Jeśli jesteście miłośnikami domowego pieczywa, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 90 g płatków owsianych
- 300 g wody
- 220 g jabłek
- 30 g świeżych drożdży
- 380 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
Wykonanie:
- W garnuszku przez parę minut podgrzewamy płatki z 250 g wody, powinny namoknąć, ale nie muszą jej wchłonąć w całości (TM: 5 min/90 st/1)
- Dodajemy jabłka i miksujemy, ale większe kawałki powinny być wyczuwalne (TM: 15 s/4)
- Dodajemy pozostałe 50 g wody, drożdże, mąkę, cukier, sól i tymianek, mieszamy i wyrabiamy (TM: 2 min/wyrabianie ciasta)
- Ciasto przekładamy do formy keksowej (30 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na 15 minut
- Pieczemy 35 minut w 200 stopniach

Komentarze
Prześlij komentarz