Ekspresowy mazurek

Ostatnio odgrzebałam zdjęcie ciasta jeszcze z okolic świąt wielkanocnych, a że dobry mazurek nadaje się na każdą porę roku, to od razu się dzielę.


Składniki:
Ciasto:
  • 200 g masła
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 10 g cukru
  • 1 łyżka śmietany
Polewa:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 130 g śmietany
  • 400 g masy krówkowej (1 puszka)

Wykonanie:
Ciasto:
  1. Wszystkie składniki miksujemy i wyrabiamy (TM: 20 s/6)
  2. Rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia (40x30 cm) i nakłuwamy widelcem
  3. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach
Polewa:
  1. Orzechy siekamy bardzo drobno (TM: 3 s/5, przekładamy)
  2. Czekoladę łamiemy na kostki (TM: 6 s/8)
  3. Wkładamy ją do garnuszka razem z masłem i śmietaną i podgrzewamy mieszając aż wszystkie składniki się połączą (TM: 2,5 min/50 st/3)
  4. Dodajemy rozdrobnione orzechy i mieszamy (TM: 5 s/wsteczne/3)
  5. Upieczone ciasto smarujemy masą kajmakową, a potem czekoladą z orzechami

Komentarze