Ekspresowy mazurek
Ostatnio odgrzebałam zdjęcie ciasta jeszcze z okolic świąt wielkanocnych, a że dobry mazurek nadaje się na każdą porę roku, to od razu się dzielę.
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła
- 350 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 10 g cukru
- 1 łyżka śmietany
- 100 g orzechów włoskich
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 130 g śmietany
- 400 g masy krówkowej (1 puszka)
Wykonanie:
Ciasto:
- Wszystkie składniki miksujemy i wyrabiamy (TM: 20 s/6)
- Rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia (40x30 cm) i nakłuwamy widelcem
- Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach
- Orzechy siekamy bardzo drobno (TM: 3 s/5, przekładamy)
- Czekoladę łamiemy na kostki (TM: 6 s/8)
- Wkładamy ją do garnuszka razem z masłem i śmietaną i podgrzewamy mieszając aż wszystkie składniki się połączą (TM: 2,5 min/50 st/3)
- Dodajemy rozdrobnione orzechy i mieszamy (TM: 5 s/wsteczne/3)
- Upieczone ciasto smarujemy masą kajmakową, a potem czekoladą z orzechami
Komentarze
Prześlij komentarz