Kurczak w sosie pomidorowo-paprykowym pod ciastem francuskim
Dzisiaj mam dla Was przepis na kurczaka duszonego pod przykryciem z ciasta francuskiego.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 100 g czarnych oliwek
- 150 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy
- 30 g mąki
- 400 g krojonych pomidorów (z puszki)
- 180 g papryki konserwowej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 600 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
Wykonanie:
- Oliwki drobno kroimy (TM: 3 s/5, przekładamy)
- Czosnek przeciskamy przez praskę, cebule drobno siekamy, dodajemy oliwę i mąkę (TM: 5 s/5)
- Dusimy przez parę minut (TM: 3 min/120 st/2)
- Paprykę i pomidory drobno kroimy i razem z mieloną papryką, solą i pieprzem dodajemy do podduszonej cebuli (TM: 5 s/5)
- Dusimy jeszcze przez chwilę (TM: 5 min/120 st/2)
- Mięso z kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy sos, wsypujemy oliwki i mieszamy
- Ciasto francuskie układamy na wierzchu naczynia żaroodpornego, dociskamy do brzegów, na środku robimy nieduży otwór (ujście dla pary)
- Pieczemy 30 minut w 200 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz