Kurczak w sosie pomidorowo-paprykowym pod ciastem francuskim

Dzisiaj mam dla Was przepis na kurczaka duszonego pod przykryciem z ciasta francuskiego.


Składniki:
  • 100 g czarnych oliwek
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy
  • 30 g mąki
  • 400 g krojonych pomidorów (z puszki)
  • 180 g papryki konserwowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 600 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)

Wykonanie:
  1. Oliwki drobno kroimy (TM: 3 s/5, przekładamy)
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebule drobno siekamy, dodajemy oliwę i mąkę (TM: 5 s/5)
  3. Dusimy przez parę minut (TM: 3 min/120 st/2)
  4. Paprykę i pomidory drobno kroimy i razem z mieloną papryką, solą i pieprzem dodajemy do podduszonej cebuli (TM: 5 s/5)
  5. Dusimy jeszcze przez chwilę (TM: 5 min/120 st/2)
  6. Mięso z kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy sos, wsypujemy oliwki i mieszamy
  7. Ciasto francuskie układamy na wierzchu naczynia żaroodpornego, dociskamy do brzegów, na środku robimy nieduży otwór (ujście dla pary)
  8. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach

Komentarze