Zapiekanka makaronowa z szynką, kabanosem i brokułem

Odmian zapiekanek na tym blogu znajdziecie sporo, bo bardzo cenię to, że w zasadzie robią się same :)


Składniki:
  • 150 g sera żółtego
  • 150 g szynki gotowanej
  • 1200 g wody
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 10 g oleju
  • 400 g makaronu
  • 300 g brokułu, podzielonego na mniejsze części
  • 20 g musztardy
  • 200 g mleka
  • 200 g śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu (przepis w sekcji Inne)
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:
  1. Ser żółty ścieramy na tarce i odstawiamy (TM: 7 s/6, przekładamy)
  2. Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki, jeśli mamy szynkę krojoną; kabanosy kroimy w plasterki
  3. Makaron gotujemy w wodzie z olejem i 1 łyżeczką soli zgodnie z przepisem na opakowaniu (TM: bez makaronu 10 min/100 st/1, po tym czasie dodajemy makaron)
  4. Ja brokuły gotuję na parze podczas gotowania makaronu, ale jeśli nie macie takiego urządzenia, to ugotujcie je w osolonej wodzie na półtwardo (TM: brokuły w przystawce Varoma oprószone 0,5 łyżeczką soli i razem z makaronem gotujemy 7 min/Varoma/wsteczne/1)
  5. Makaron i brokuły odcedzamy, razem z szynką i kabanosem umieszczamy w naczyniu żaroodpornym
  6. Do miski wsypujemy 1/3 startego sera, musztardę, mleko, śmietanę, jajka, koncentrat, 1 łyżeczkę soli, pieprz, paprykę i gałkę i mieszamy (TM: 30 s/5)
  7. Przelewamy do naczynia żaroodpornego, a wierzch posypujemy resztą sera żółtego
  8. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach

Komentarze