Zapiekanka makaronowa z szynką, kabanosem i brokułem
Odmian zapiekanek na tym blogu znajdziecie sporo, bo bardzo cenię to, że w zasadzie robią się same :)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 150 g sera żółtego
- 150 g szynki gotowanej
- 1200 g wody
- 2,5 łyżeczki soli
- 10 g oleju
- 400 g makaronu
- 300 g brokułu, podzielonego na mniejsze części
- 20 g musztardy
- 200 g mleka
- 200 g śmietany
- 2 jajka
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu (przepis w sekcji Inne)
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
- Ser żółty ścieramy na tarce i odstawiamy (TM: 7 s/6, przekładamy)
- Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki, jeśli mamy szynkę krojoną; kabanosy kroimy w plasterki
- Makaron gotujemy w wodzie z olejem i 1 łyżeczką soli zgodnie z przepisem na opakowaniu (TM: bez makaronu 10 min/100 st/1, po tym czasie dodajemy makaron)
- Ja brokuły gotuję na parze podczas gotowania makaronu, ale jeśli nie macie takiego urządzenia, to ugotujcie je w osolonej wodzie na półtwardo (TM: brokuły w przystawce Varoma oprószone 0,5 łyżeczką soli i razem z makaronem gotujemy 7 min/Varoma/wsteczne/1)
- Makaron i brokuły odcedzamy, razem z szynką i kabanosem umieszczamy w naczyniu żaroodpornym
- Do miski wsypujemy 1/3 startego sera, musztardę, mleko, śmietanę, jajka, koncentrat, 1 łyżeczkę soli, pieprz, paprykę i gałkę i mieszamy (TM: 30 s/5)
- Przelewamy do naczynia żaroodpornego, a wierzch posypujemy resztą sera żółtego
- Pieczemy 20 minut w 180 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz