Bułeczki drożdżowe z czekoladą i piankami marshmallow
Dzisiaj śniadanie dla tych, którzy niespecjalnie dbają o linię. Kto się skusi? :)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 700 g mleka
- 90 g cukru
- 20 g drożdży
- 400 g mąki
- 50 g masła
- 2 szczypty soli
- 2 jajka
- 10 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 30 g czekolady mlecznej (każda kostka pokrojona na ćwiartki)
- 2 łyżki malutkich pianek marshmallow
Wykonanie:
- Łączymy ze sobą 200 g mleka, 40 g cukru, drożdże, mąkę, masło i szczyptę soli, mieszamy i wyrabiamy (TM: 2 min/wyrabianie ciasta)
- Zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. godzinę
- W garnku mieszamy 500 g mleka, jajka, 50 g cukru, mąkę kukurydzianą, wanilię i 1 szczyptę soli, gotujemy aż budyń zgęstnieje (TM: 10 min/100 st/2)
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części, z każdej robimy kulę i umieszczamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
- W przestrzenie między ciastem wlewamy budyń i posypujemy pokrojoną czekoladą
- Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach
- Po tym czasie posypujemy wierzch piankami i pieczemy kolejne 10 minut

Komentarze
Prześlij komentarz