Bułeczki drożdżowe z czekoladą i piankami marshmallow

Dzisiaj śniadanie dla tych, którzy niespecjalnie dbają o linię. Kto się skusi? :)


Składniki:
  • 700 g mleka
  • 90 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 400 g mąki
  • 50 g masła
  • 2 szczypty soli
  • 2 jajka
  • 10 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 30 g czekolady mlecznej (każda kostka pokrojona na ćwiartki)
  • 2 łyżki malutkich pianek marshmallow

Wykonanie:
  1. Łączymy ze sobą 200 g mleka, 40 g cukru, drożdże, mąkę, masło i szczyptę soli, mieszamy i wyrabiamy (TM: 2 min/wyrabianie ciasta)
  2. Zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. godzinę
  3. W garnku mieszamy 500 g mleka, jajka, 50 g cukru, mąkę kukurydzianą, wanilię i 1 szczyptę soli, gotujemy aż budyń zgęstnieje (TM: 10 min/100 st/2)
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części, z każdej robimy kulę i umieszczamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
  5. W przestrzenie między ciastem wlewamy budyń i posypujemy pokrojoną czekoladą
  6. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach
  7. Po tym czasie posypujemy wierzch piankami i pieczemy kolejne 10 minut

Komentarze