Ciasto z orzechami i kawałkami czekolady

Super szybkie i pyszne, warto spróbować.


Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g orzeszków ziemnych prażonych, solonych
  • 250 g masła
  • 150 cukru
  • 1 szczypta soli
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mleka
  • 150 g czekolady mlecznej pokrojonej w kosteczkę (1 kostka na cztery części)
  • 100 g białej czekolady
  • 30 g mleka

Wykonanie:
  1. Orzechy bardzo drobno siekamy (TM: 2 s/5, przełożyć)
  2. Masło miksujemy z cukrem i solą na puszystą masę (TM: 40 s/4)
  3. Miksujemy jeszcze przez chwilę jednocześnie dodając jajka, jedno po drugim (TM: 30 s/4)
  4. Dodajemy posiekane orzechy i resztę składników (poza białą czekoladą) i mieszamy intensywnie łyżką (TM: 30 s/wsteczne/4)
  5. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
  6. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach; gdyby wierzch mocno zbrązowiał, to po ok. 30 minutach przykryjcie ciasto arkuszem papieru do pieczenia
  7. Białą czekoladę dzielimy na kostki (TM: 6 s/6)
  8. Dodajemy do niej mleko i podgrzewamy w garnuszku cały czas mieszając (TM: 5 min/50 st/2)
  9. Polewamy ciasto tworząc paski

Komentarze