Ciasto z orzechami i kawałkami czekolady
Super szybkie i pyszne, warto spróbować.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g orzeszków ziemnych prażonych, solonych
- 250 g masła
- 150 cukru
- 1 szczypta soli
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g mleka
- 150 g czekolady mlecznej pokrojonej w kosteczkę (1 kostka na cztery części)
- 100 g białej czekolady
- 30 g mleka
Wykonanie:
- Orzechy bardzo drobno siekamy (TM: 2 s/5, przełożyć)
- Masło miksujemy z cukrem i solą na puszystą masę (TM: 40 s/4)
- Miksujemy jeszcze przez chwilę jednocześnie dodając jajka, jedno po drugim (TM: 30 s/4)
- Dodajemy posiekane orzechy i resztę składników (poza białą czekoladą) i mieszamy intensywnie łyżką (TM: 30 s/wsteczne/4)
- Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
- Pieczemy 50 minut w 180 stopniach; gdyby wierzch mocno zbrązowiał, to po ok. 30 minutach przykryjcie ciasto arkuszem papieru do pieczenia
- Białą czekoladę dzielimy na kostki (TM: 6 s/6)
- Dodajemy do niej mleko i podgrzewamy w garnuszku cały czas mieszając (TM: 5 min/50 st/2)
- Polewamy ciasto tworząc paski
Komentarze
Prześlij komentarz