Sernik na zimno z brzoskwiniami
Mam dla Was przepis na ciasto idealne na gorące dni.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 100 g cukru (najlepiej pudru)
- 200 g herbatników z czekoladą
- 130 g masła
- 625 g wody
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej (75 g)
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej (75 g)
- 500 g białego sera
- 1 puszka brzoskwiń
Wykonanie:
- Jeśli nie macie cukru pudru, to w pierwszym kroku mielimy w blenderze zwykły cukier (TM: 15 s/10, przekładamy)
- Mielimy herbatniki z 70 g masła (TM: 10 s/6)
- Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno dociskamy do dna
- Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach
- Galaretkę brzoskwiniową wsypujemy do 250 g wody i podgrzewamy mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia (TM: 5 min/90 st/2)
- Galaretkę cytrynową wsypujemy do 375 g wody i podgrzewamy mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia (TM: 5 min/90 st/2)
- Obie galaretki odstawiamy do całkowitego ostudzenia
- Po tym czasie roztapiamy 60 masła (TM: 3 min/50 st/1)
- Kiedy trochę przestygnie, dodajemy biały ser i cukier puder i miksujemy na gładką masę (TM: 1,5 min/6)
- Dodajemy ostudzoną galaretkę brzoskwiniową i miksujemy jeszcze przez chwilę (TM: 1 min/6)
- Przekładamy do tortownicy na podpieczony spód i odstawiamy do lodówki na 30 minut
- Po tym czasie kroimy brzoskwinie na mniejsze kawałki, układamy na tężejącej masie i zalewamy galaretką cytrynową
Komentarze
Prześlij komentarz