Sernik na zimno z brzoskwiniami

Mam dla Was przepis na ciasto idealne na gorące dni. 


Składniki:
  • 100 g cukru (najlepiej pudru)
  • 200 g herbatników z czekoladą
  • 130 g masła
  • 625 g wody
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej (75 g)
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej (75 g)
  • 500 g białego sera
  • 1 puszka brzoskwiń

Wykonanie:
  1. Jeśli nie macie cukru pudru, to w pierwszym kroku mielimy w blenderze zwykły cukier (TM: 15 s/10, przekładamy)
  2. Mielimy herbatniki z 70 g masła (TM: 10 s/6)
  3. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno dociskamy do dna
  4. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach
  5. Galaretkę brzoskwiniową wsypujemy do 250 g wody i podgrzewamy mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia (TM: 5 min/90 st/2)
  6. Galaretkę cytrynową wsypujemy do 375 g wody i podgrzewamy mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia (TM: 5 min/90 st/2)
  7. Obie galaretki odstawiamy do całkowitego ostudzenia
  8. Po tym czasie roztapiamy 60 masła (TM: 3 min/50 st/1)
  9. Kiedy trochę przestygnie, dodajemy biały ser i cukier puder i miksujemy na gładką masę (TM: 1,5 min/6)
  10. Dodajemy ostudzoną galaretkę brzoskwiniową i miksujemy jeszcze przez chwilę (TM: 1 min/6)
  11. Przekładamy do tortownicy na podpieczony spód i odstawiamy do lodówki na 30 minut
  12. Po tym czasie kroimy brzoskwinie na mniejsze kawałki, układamy na tężejącej masie i zalewamy galaretką cytrynową

Komentarze