Shakshuka z boczkiem i ciecierzycą
Shakshuka, czyli bałagan. Nazwa idealnie obrazuje tą potrawę, która przyjmie wszystko i idealnie sprawdzi się przy czyszczeniu lodówki.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy
- 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka kolendry
- 0,5 łyżeczki kminku mielonego
- 0,25 łyżeczki chili
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 350 g ciecierzycy z puszki (odsączonej)
- 3 jajka
Wykonanie:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę siekamy, dodajemy oliwę (TM: 5 s/5)
- Dodajemy boczek i dusimy na patelni
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki poza ciecierzycą i jajkami, mieszamy i cały czas dusimy na patelni (bez przykrycia, nadmiar wody musi odparować)
- Dodajemy ciecierzycę, mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty
- Łopatką robimy trzy wgłębienia w sosie i w nie wbijamy jajka
- Dusimy jeszcze przez chwilę, nie mieszamy
Komentarze
Prześlij komentarz