Shakshuka z boczkiem i ciecierzycą

Shakshuka, czyli bałagan. Nazwa idealnie obrazuje tą potrawę, która przyjmie wszystko i idealnie sprawdzi się przy czyszczeniu lodówki.


Składniki:
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy
  • 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 0,5 łyżeczki kminku mielonego
  • 0,25 łyżeczki chili
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 g ciecierzycy z puszki (odsączonej)
  • 3 jajka

Wykonanie:
  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę siekamy, dodajemy oliwę (TM: 5 s/5)
  2. Dodajemy boczek i dusimy na patelni
  3. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki poza ciecierzycą i jajkami, mieszamy i cały czas dusimy na patelni (bez przykrycia, nadmiar wody musi odparować)
  4. Dodajemy ciecierzycę, mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty
  5. Łopatką robimy trzy wgłębienia  w sosie i w nie wbijamy jajka
  6. Dusimy jeszcze przez chwilę, nie mieszamy

Komentarze