Zupa serowo-czosnkowa

Jeśli jesteście znudzeni pomidorową czy rosołem, to mam dla Was propozycję na nieco mniej standardowe smaki. Zupa smakuje rewelacyjnie z dodatkiem grzanek.


Składniki:
  • 40 g parmezanu
  • 50 g cebuli
  • 1 główka czosnku
  • 30 g masła
  • 750 g wody
  • 250 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu
  • 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 40 g serka kremowego
  • koperek

Wykonanie:
  1. Parmezan ścieramy na tarce lub ewentualnie kupujemy starty (TM: 10 s/10, przekładamy)
  2. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy masło (TM: 5 s/5)
  3. Dusimy parę minut (TM: 3 min/120 st/1)
  4. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (poza parmezanem, serkiem i koperkiem) i gotujemy (TM: 20 min/100 st/1)
  5. Dodajemy serek i miksujemy (TM: 1 min/8)
  6. Podajemy posypaną koperkiem i parmezanem

Komentarze