Ekstremalnie kwaśny kapuśniak z ziemniakami

Poniżej przepis na wersję tylko i wyłącznie z kapusty kiszonej, więc zupa jest mocno kwaśna.


Składniki:
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 250 g cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 1030 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu białego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu (przepis w sekcji Inne)
  • 600 g ziemniaków
  • 30 g mąki pszennej
  • 200 g śmietany

Wykonanie:
  1. Kapustę na sitku przepłukujemy pod bieżącą wodą, dokładnie odciskamy i kroimy na mniejsze fragmenty
  2. Cebulę drobno siekamy, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
  3. Dusimy przez chwilę (TM: 5 min/120 st/1)
  4. Dodajemy kapustę, 1000 g wody, sól, pieprz, kminek i koncentrat i gotujemy
  5. W między czasie osobno gotujemy ziemniaki, które później po przestudzeniu kroimy w kostkę
  6. Jeśli macie urządzenie do gotowania na parze, to możecie połączyć dwa powyższe punkty; w tym przypadku surowe ziemniaki kroicie w kostkę, lekko oprószacie solą i umieszczacie je nad gotującą się zupą (TM: ziemniaki na przystawce Varoma i wkładzie, w garnku składniki z punktu 4. 30 min/Varoma/2)
  7. W miseczce mieszamy 30 g wody z mąką
  8. Dodajemy do niej śmietanę i nadal intensywnie mieszamy
  9. Wymieszane składniki dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze przez chwilę (TM: 6 min/100 st/2)
  10. Kapuśniak podajemy z ziemniakami

Komentarze