Ekstremalnie kwaśny kapuśniak z ziemniakami
Poniżej przepis na wersję tylko i wyłącznie z kapusty kiszonej, więc zupa jest mocno kwaśna.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 400 g kapusty kiszonej
- 250 g cebuli
- 2 łyżki oleju
- 1030 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu białego
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu (przepis w sekcji Inne)
- 600 g ziemniaków
- 30 g mąki pszennej
- 200 g śmietany
Wykonanie:
- Kapustę na sitku przepłukujemy pod bieżącą wodą, dokładnie odciskamy i kroimy na mniejsze fragmenty
- Cebulę drobno siekamy, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
- Dusimy przez chwilę (TM: 5 min/120 st/1)
- Dodajemy kapustę, 1000 g wody, sól, pieprz, kminek i koncentrat i gotujemy
- W między czasie osobno gotujemy ziemniaki, które później po przestudzeniu kroimy w kostkę
- Jeśli macie urządzenie do gotowania na parze, to możecie połączyć dwa powyższe punkty; w tym przypadku surowe ziemniaki kroicie w kostkę, lekko oprószacie solą i umieszczacie je nad gotującą się zupą (TM: ziemniaki na przystawce Varoma i wkładzie, w garnku składniki z punktu 4. 30 min/Varoma/2)
- W miseczce mieszamy 30 g wody z mąką
- Dodajemy do niej śmietanę i nadal intensywnie mieszamy
- Wymieszane składniki dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze przez chwilę (TM: 6 min/100 st/2)
- Kapuśniak podajemy z ziemniakami
Komentarze
Prześlij komentarz