Koktajl szarlotkowy
Składniki:
- 40 g ciastek korzennych
- 500 g jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżki brązowego cukru
- 300 g lodów waniliowych
- 200 g mleka
Wykonanie:
- Ciasta rozdrabniamy w blenderze lub łamiemy je ręcznie w szczelnie zamkniętym woreczku śniadaniowym (TM: 5 s/5, przekładamy)
- Jabłka kroimy na nieduże kawałki, dodajemy cynamon i cukier (TM: 4 s/4)
- Następnie gotujemy przez parę minut w garnuszku (TM: 8 min/100 st/1)
- Po tym czasie odstawiamy do całkowitego ostudzenia i na koniec schładzamy w zamrażalniku
- Schłodzone jabłka, miksujemy z lodami i mlekiem (TM: 1,5 min/10)
- Przelewamy do szklanek i dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami
Komentarze
Prześlij komentarz