Koktajl szarlotkowy


Składniki:
  • 40 g ciastek korzennych
  • 500 g jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • 300 g lodów waniliowych
  • 200 g mleka

Wykonanie:
  1. Ciasta rozdrabniamy w blenderze lub łamiemy je ręcznie w szczelnie zamkniętym woreczku śniadaniowym (TM: 5 s/5, przekładamy)
  2. Jabłka kroimy na nieduże kawałki, dodajemy cynamon i cukier (TM: 4 s/4)
  3. Następnie gotujemy przez parę minut w garnuszku (TM: 8 min/100 st/1)
  4. Po tym czasie odstawiamy do całkowitego ostudzenia i na koniec schładzamy w zamrażalniku
  5. Schłodzone jabłka, miksujemy z lodami i mlekiem (TM: 1,5 min/10)
  6. Przelewamy do szklanek i dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami

Komentarze