Krem z soczewicy z jajkiem i boczkiem


Składniki:
  • 100 g cebuli
  • 20 g oliwy
  • 250 g zielonej soczewicy
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu (przepis w sekcji Inne) lub 2 kostki rosołowe
  • 1 liść laurowy
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w plastry
  • 4 jajka
  • 150 g śmietany

Wykonanie:
  1. Cebulę drobno siekamy, dodajemy oliwę (TM: 4 s/5)
  2. Dusimy (TM: 3 min/120 st/1)
  3. Dodajemy wszystkie składniki poza boczkiem, jajkami i śmietaną i gotujemy aż soczewica zmięknie (TM: 20 min/100 st/1)
  4. W tym czasie na patelni podsmażamy plastry boczku oraz gotujemy jajka na twardo
  5. Z ugotowanej zupy wyjmujemy liść laurowy, dodajemy śmietanę i miksujemy (TM: 20 s/9)
  6. Podajemy z jajkiem i boczkiem

Komentarze