Krem z soczewicy z jajkiem i boczkiem
Składniki:
Wykonanie:
- 100 g cebuli
- 20 g oliwy
- 250 g zielonej soczewicy
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu (przepis w sekcji Inne) lub 2 kostki rosołowe
- 1 liść laurowy
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 200 g wędzonego boczku pokrojonego w plastry
- 4 jajka
- 150 g śmietany
Wykonanie:
- Cebulę drobno siekamy, dodajemy oliwę (TM: 4 s/5)
- Dusimy (TM: 3 min/120 st/1)
- Dodajemy wszystkie składniki poza boczkiem, jajkami i śmietaną i gotujemy aż soczewica zmięknie (TM: 20 min/100 st/1)
- W tym czasie na patelni podsmażamy plastry boczku oraz gotujemy jajka na twardo
- Z ugotowanej zupy wyjmujemy liść laurowy, dodajemy śmietanę i miksujemy (TM: 20 s/9)
- Podajemy z jajkiem i boczkiem
Komentarze
Prześlij komentarz