Panna cotta z duszonymi śliwkami


Składniki:
  • 300 g śmietany
  • 80 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 10 g żelatyny w proszku
  • 300 g maślanki
  • 300 g śliwek przekrojonych na pół
  • 0,25 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
  1. Podgrzewamy śmietanę, 60 g cukru, cukier waniliowy i żelatynę (TM: 10 min/90 st/2)
  2. Dodajemy maślankę i mieszamy
  3. Przelewamy do niedużych miseczek i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia
  4. W między czasie do garnuszka wkładamy śliwki, cynamon i 20 g cukru i dusimy na niedużej mocy palnika (TM: 10 min/120 st/wsteczne/1)
  5. Panna cottę wyciągamy z miseczek (ja przejeżdżam wzdłuż brzegu miseczki nożem do masła, ale gdyby u Was to nie wyszło, to włóżcie miseczkę na chwilę do gorącej wody) i na nią nakładamy duszone śliwki

Komentarze