Panna cotta z duszonymi śliwkami
- 300 g śmietany
- 80 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 10 g żelatyny w proszku
- 300 g maślanki
- 300 g śliwek przekrojonych na pół
- 0,25 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- Podgrzewamy śmietanę, 60 g cukru, cukier waniliowy i żelatynę (TM: 10 min/90 st/2)
- Dodajemy maślankę i mieszamy
- Przelewamy do niedużych miseczek i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia
- W między czasie do garnuszka wkładamy śliwki, cynamon i 20 g cukru i dusimy na niedużej mocy palnika (TM: 10 min/120 st/wsteczne/1)
- Panna cottę wyciągamy z miseczek (ja przejeżdżam wzdłuż brzegu miseczki nożem do masła, ale gdyby u Was to nie wyszło, to włóżcie miseczkę na chwilę do gorącej wody) i na nią nakładamy duszone śliwki
Komentarze
Prześlij komentarz