Ziemniaki zapiekane z szynką
Składniki:
Wykonanie:
- 700 g niedużych ziemniaków (umytych, nieobranych)
- 500 g fasolki szparagowej
- 300 g szynki w plastrach
- 50 g sera żółtego
- 3 jajka
- 100 g śmietany
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki białego pieprzu
- 1 szczypta estragonu
Wykonanie:
- Ziemniaki i fasolkę gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie (ziemniaki mogą być lekko twarde)
- Ziemniaki przekrawamy na pół i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym
- Pieczemy je przez ok. 40 minut w 210 stopniach
- W między czasie ścieramy na tarce ser żółty (TM: 10 s/10)
- Roztrzepujemy jajka ze śmietaną i przyprawami
- Po upieczeniu ziemniaków wsypujemy na nie fasolkę szparagową i pomiędzy fasolkę wkładamy plastry szynki
- Całość zalewamy roztrzepanymi jajkami i posypujemy startym serem
- Pieczemy 25 minut w 210 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz