Ziemniaki zapiekane z szynką



Składniki:
  • 700 g niedużych ziemniaków (umytych, nieobranych)
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 300 g szynki w plastrach
  • 50 g sera żółtego
  • 3 jajka
  • 100 g śmietany
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 szczypta estragonu

Wykonanie:
  1. Ziemniaki i fasolkę gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie (ziemniaki mogą być lekko twarde)
  2. Ziemniaki przekrawamy na pół i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym
  3. Pieczemy je przez ok. 40 minut w 210 stopniach
  4. W między czasie ścieramy na tarce ser żółty (TM: 10 s/10)
  5. Roztrzepujemy jajka ze śmietaną i przyprawami
  6. Po upieczeniu ziemniaków wsypujemy na nie fasolkę szparagową i pomiędzy fasolkę wkładamy plastry szynki
  7. Całość zalewamy roztrzepanymi jajkami i posypujemy startym serem
  8. Pieczemy 25 minut w 210 stopniach

Komentarze