Bułeczki jogurtowe


Składniki:
  • 150 g mleka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 30 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli

Wykonanie:
  1. Mleko, jogurt, cukier i rozkruszone drożdże podgrzewamy chwilkę na najmniejszej mocy palnika (TM: 2 min/37 st/2)
  2. Dodajemy mąkę, jajka i sól i wyrabiamy (TM: 3 min/wyrabianie ciasta)
  3. Ciasto przekładamy do miski lub garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę
  4. Po tym czasie ciasto dzielimy na 16 kawałków, z każdego formujemy kulę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach
  5. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut
  6. Pieczemy 18 minut w 180 stopniach

Komentarze