Bułeczki jogurtowe
Składniki:
Wykonanie:
- 150 g mleka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 30 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
Wykonanie:
- Mleko, jogurt, cukier i rozkruszone drożdże podgrzewamy chwilkę na najmniejszej mocy palnika (TM: 2 min/37 st/2)
- Dodajemy mąkę, jajka i sól i wyrabiamy (TM: 3 min/wyrabianie ciasta)
- Ciasto przekładamy do miski lub garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę
- Po tym czasie ciasto dzielimy na 16 kawałków, z każdego formujemy kulę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach
- Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut
- Pieczemy 18 minut w 180 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz