Kruche ciasto z frużeliną wiśniową


Składniki:
  • 25 g migdałów
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 20 g mleka
  • 140 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g wody
  • 500 g wiśni bez pestek
  • 30 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
  1. Migdały w blenderze rozdrabniamy na proszek; jeśli nie macie blendera o dużej mocy, to spokojnie możecie pominąć ten krok i składnik (TM: 8 s/9, przekładamy)
  2. Mieszamy posiekane masło, jajko, mleko, 100 g cukru, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto (TM: 20 s/4,5)
  3. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3
  4. Większą częścią wykładamy dno i 1 cm brzegów tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto jest niskie, więc forma do tarty też powinna wystarczyć)
  5. Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niej dowolne kształty, u mnie gwiazdki (jeśli macie foremki różnej wielkości, to też będą super wyglądać)
  6. Ciasto w tortownicy i wycięte kształty wkładamy do lodówki na ok. 30 minut, w tym czasie przygotowujemy wiśnie
  7. W garnuszku mieszamy wodę, wiśnię, mąkę ziemniaczaną i pozostałe 40 g cukru (TM: 3 s/wsteczne/3)
  8. Gotujemy przez parę minut aż wiśnie zgęstnieją, cały czas mieszamy (TM: 5 min/100 st/wsteczne/2)
  9. Zostawiamy do ostudzenia (tylko do momentu aż ciasto się schłodzi)
  10. Ciasto posypujemy migdałami, na to przelewamy nadzienie wiśniowe i układamy wycięte kształty
  11. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach

Komentarze