Kruche ciasto z frużeliną wiśniową
- 25 g migdałów
- 125 g masła
- 1 jajko
- 20 g mleka
- 140 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g wody
- 500 g wiśni bez pestek
- 30 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- Migdały w blenderze rozdrabniamy na proszek; jeśli nie macie blendera o dużej mocy, to spokojnie możecie pominąć ten krok i składnik (TM: 8 s/9, przekładamy)
- Mieszamy posiekane masło, jajko, mleko, 100 g cukru, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto (TM: 20 s/4,5)
- Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3
- Większą częścią wykładamy dno i 1 cm brzegów tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto jest niskie, więc forma do tarty też powinna wystarczyć)
- Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niej dowolne kształty, u mnie gwiazdki (jeśli macie foremki różnej wielkości, to też będą super wyglądać)
- Ciasto w tortownicy i wycięte kształty wkładamy do lodówki na ok. 30 minut, w tym czasie przygotowujemy wiśnie
- W garnuszku mieszamy wodę, wiśnię, mąkę ziemniaczaną i pozostałe 40 g cukru (TM: 3 s/wsteczne/3)
- Gotujemy przez parę minut aż wiśnie zgęstnieją, cały czas mieszamy (TM: 5 min/100 st/wsteczne/2)
- Zostawiamy do ostudzenia (tylko do momentu aż ciasto się schłodzi)
- Ciasto posypujemy migdałami, na to przelewamy nadzienie wiśniowe i układamy wycięte kształty
- Pieczemy 30 minut w 180 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz