Kurczak duszony z warzywami


Składniki:
  • 70 g masła
  • 600 g wody
  • 60 g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu (przepis w sekcji Inne)
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 kg piersi z kurczaka pociętej na mniejsze kawałki
  • 100 g marchewki pokrojonej w plastry
  • 500 g pieczarek pociętych na plasterki
  • 400 g ryżu basmati
  • 500 g żółtej fasoli szparagowej
  • 200 g śmietany

Wykonanie:
  1. Roztapiamy masło (TM: 3 min/100 st/1)
  2. Dodajemy wodę, mąkę, sól, koncentrat i pieprz i gotujemy (TM: 4 min/100 st/2)
  3. W między czasie na dużej patelni przez parę minut podsmażamy kurczaka, po czym zalewamy go podgotowanym sosem
  4. Dodajemy marchewkę, pieczarki i dusimy pod przykryciem 
  5. W między czasie w osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy ryż
  6. 10 minut przed końcem gotowania do mięsa i sosu dodajemy fasolkę
  7. Na sam koniec dodajemy śmietanę (wcześniej można ją rozrobić w kubeczku z niedużą ilością gorącego sosu – zapobiegnie to ścięciu się śmietany) i gotujemy jeszcze przez chwilę
  8. Kurczaka z warzywami podajemy z ugotowanym ryżem

Komentarze