Kurczak duszony z warzywami
Składniki:
Wykonanie:
- 70 g masła
- 600 g wody
- 60 g mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu (przepis w sekcji Inne)
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 kg piersi z kurczaka pociętej na mniejsze kawałki
- 100 g marchewki pokrojonej w plastry
- 500 g pieczarek pociętych na plasterki
- 400 g ryżu basmati
- 500 g żółtej fasoli szparagowej
- 200 g śmietany
Wykonanie:
- Roztapiamy masło (TM: 3 min/100 st/1)
- Dodajemy wodę, mąkę, sól, koncentrat i pieprz i gotujemy (TM: 4 min/100 st/2)
- W między czasie na dużej patelni przez parę minut podsmażamy kurczaka, po czym zalewamy go podgotowanym sosem
- Dodajemy marchewkę, pieczarki i dusimy pod przykryciem
- W między czasie w osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy ryż
- 10 minut przed końcem gotowania do mięsa i sosu dodajemy fasolkę
- Na sam koniec dodajemy śmietanę (wcześniej można ją rozrobić w kubeczku z niedużą ilością gorącego sosu – zapobiegnie to ścięciu się śmietany) i gotujemy jeszcze przez chwilę
- Kurczaka z warzywami podajemy z ugotowanym ryżem
Komentarze
Prześlij komentarz