Łosoś z sosem mango


Składniki:
Łosoś:
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 0,25 łyżeczki białego pieprzu
  • 4 filety z łososia (u mnie ok. 170 g każdy)
Sos:
  • 250 g mango
  • 1 łyżeczka curry
  • 150 g wody
  • 220 g jogurtu naturalnego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu białego

Wykonanie:
Łosoś:
  1. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i nacieramy nimi łososia
  2. Rybę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez ok. 30 minut (na ostatnie parę minut zdjęłam przykrywkę)
Sos:
  1. Mango pokrojone na kawałki gotujemy z wodą i curry (TM: 10 min/Varoma/1)
  2. Dodajemy jogurt i gotujemy jeszcze przez parę minut (TM: 5 min/90 st/1)
  3. Dodajemy sól i pieprz i miksujemy (TM: 30 s/10)

Komentarze