Deser jogurtowy z owocami


Składniki:
Krem:
  • 50 g soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 10 żelatyny w proszku
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 250 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 50 g cukru pudru
Owoce:
  • 500 g mrożonych owoców leśnych
  • 50 g wody
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,25 łyżeczki kardamonu
  • 0,25 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżki brązowego cukru

Wykonanie:
Krem:
  1. Sok podgrzewamy z żelatyną cały czas mieszając (TM: 3 min/50 st/2)
  2. Dodajemy jogurt, serek i cukier i miksujemy na niedużych obrotach (TM: 50 s/3,5)
  3. Przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny
Owoce:
  1. Wszystkie składniki gotujemy aż płyn nieco odparuje (TM: koszyczek zamiast miarki 18 min/100 st/1)
  2. Przekładamy na schłodzony krem

Komentarze