Ślimak z cynamonem i polewą z serka homogenizowanego



Składniki:
Ślimak:
  • 450 g mąki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 160 g cukru
  • 110 g masła
  • 300 g mleka
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżeczki cynamonu
Polewa:
  • 30 g masła
  • 110 g serka homogenizowanego (naturalnego)
  • 70 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego

Wykonanie:
Ślimak:
  1. Zagniatamy ze sobą mąkę, budyń, drożdże, 60 g cukru, 50 g masła, mleko i sól i wyrabiamy (TM: 3 min/wyrabianie ciasta)
  2. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinę
  3. 100 g cukru mieszamy w miseczce z cynamonem
  4. 60 g masła roztapiamy w garnuszku na niedużej mocy palnika (TM: 2 min/50 st/2)
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 60 x 25 cm
  6. Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem
  7. Ciasto wzdłuż krótszego boku kroimy na 12 pasków (5 x 25 cm)
  8. Pierwszy pasek zwijamy w ślimaczek zaczynając od krótszego boku i umieszczamy go na środku tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
  9. Pozostałe 11 pasków po kolei zwijamy dokoła pierwszego ślimaczka aż powstanie wielki ślimak na całą tortownicę
  10. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut
Polewa:
  1. Wszystkie składniki podgrzewamy na bardzo niedużej mocy palnika aż do połączenia się składników (TM: 2,5 min/40 st/2)
  2. Polewamy ślimaka
  3. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach (w połowie tego czasu przykryjcie papierem do pieczenia, żeby wierzch się za bardzo nie spiekł)

Komentarze