Ślimak z cynamonem i polewą z serka homogenizowanego
Składniki:
Ślimak:
Wykonanie:
Ślimak:
Ślimak:
- 450 g mąki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 160 g cukru
- 110 g masła
- 300 g mleka
- 1 szczypta soli
- 3 łyżeczki cynamonu
- 30 g masła
- 110 g serka homogenizowanego (naturalnego)
- 70 g cukru pudru
- 10 g cukru waniliowego
Wykonanie:
Ślimak:
- Zagniatamy ze sobą mąkę, budyń, drożdże, 60 g cukru, 50 g masła, mleko i sól i wyrabiamy (TM: 3 min/wyrabianie ciasta)
- Zostawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinę
- 100 g cukru mieszamy w miseczce z cynamonem
- 60 g masła roztapiamy w garnuszku na niedużej mocy palnika (TM: 2 min/50 st/2)
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 60 x 25 cm
- Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem
- Ciasto wzdłuż krótszego boku kroimy na 12 pasków (5 x 25 cm)
- Pierwszy pasek zwijamy w ślimaczek zaczynając od krótszego boku i umieszczamy go na środku tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
- Pozostałe 11 pasków po kolei zwijamy dokoła pierwszego ślimaczka aż powstanie wielki ślimak na całą tortownicę
- Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut
- Wszystkie składniki podgrzewamy na bardzo niedużej mocy palnika aż do połączenia się składników (TM: 2,5 min/40 st/2)
- Polewamy ślimaka
- Pieczemy 30 minut w 200 stopniach (w połowie tego czasu przykryjcie papierem do pieczenia, żeby wierzch się za bardzo nie spiekł)
Komentarze
Prześlij komentarz