Śniadaniowa szarlotka


Składniki:
  • 100 g masła
  • 200 g jabłek
  • 4 łyżki rodzynek (jeśli nie lubicie, to można pominąć)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 jajka
  • 170 g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
  1. Jabłka ścieramy na tarce na największych oczkach (TM: 3 s/4,5, przekładamy)
  2. Mieszamy je w misce z rodzynkami i brązowym cukrem
  3. Masło ucieramy z cukrem pudrem i wanilią (TM: 2 min/3)
  4. Stopniowo wbijamy jajka i cały czas ucieramy (TM: 1 min/3)
  5. Dodajemy mąkę i proszek i jeszcze chwilę mieszamy (TM: 10 s/3)
  6. Do ciasta dodajemy jabłka z rodzynkami i dokładnie mieszamy (TM: 20 s/wsteczne/3)
  7. Przekładamy do foremek do sufletów lub do jednego naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 50 minut w 160 stopniach (jeśli używacie foremek, to skróćcie ten czas o 10 minut)

Komentarze