Śniadaniowa szarlotka
Składniki:
Wykonanie:
- 100 g masła
- 200 g jabłek
- 4 łyżki rodzynek (jeśli nie lubicie, to można pominąć)
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 jajka
- 170 g mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Jabłka ścieramy na tarce na największych oczkach (TM: 3 s/4,5, przekładamy)
- Mieszamy je w misce z rodzynkami i brązowym cukrem
- Masło ucieramy z cukrem pudrem i wanilią (TM: 2 min/3)
- Stopniowo wbijamy jajka i cały czas ucieramy (TM: 1 min/3)
- Dodajemy mąkę i proszek i jeszcze chwilę mieszamy (TM: 10 s/3)
- Do ciasta dodajemy jabłka z rodzynkami i dokładnie mieszamy (TM: 20 s/wsteczne/3)
- Przekładamy do foremek do sufletów lub do jednego naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 50 minut w 160 stopniach (jeśli używacie foremek, to skróćcie ten czas o 10 minut)
Komentarze
Prześlij komentarz