Zapiekanka ryżowa z warzywami
Składniki:
Wykonanie:
- 250 g sera żółtego
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu
- 300 g ryżu
- 800 g warzyw (może być brokuł, kalafior, marchewka itp)
- 4 jajka
- 150 g śmietany
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
- Ser ścieramy na tarce (TM: 10 s/10, przekładamy)
- Gotujemy ryż i warzywa w osobnych garnkach (jeśli macie sprzęt do gotowania na parze, to możecie to zrobić za jednym zamachem TM: w naczyniu woda i koncentrat, ryż w koszyczku, warzywa w Varomie na dwóch poziomach 20 min/Varoma/4)
- Ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego, na nim układamy warzywa
- Mieszamy połowę sera żółtego, jajka, śmietanę, szczypiorek, sól i pieprz (TM: 10 s/4)
- Przelewamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy pozostałym serem
- Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz