Zapiekanka ryżowa z warzywami


Składniki:
  • 250 g sera żółtego
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu
  • 300 g ryżu
  • 800 g warzyw (może być brokuł, kalafior, marchewka itp)
  • 4 jajka
  • 150 g śmietany
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
  1. Ser ścieramy na tarce (TM: 10 s/10, przekładamy)
  2. Gotujemy ryż i warzywa w osobnych garnkach (jeśli macie sprzęt do gotowania na parze, to możecie to zrobić za jednym zamachem TM: w naczyniu woda i koncentrat, ryż w koszyczku, warzywa w Varomie na dwóch poziomach 20 min/Varoma/4)
  3. Ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego, na nim układamy warzywa
  4. Mieszamy połowę sera żółtego, jajka, śmietanę, szczypiorek, sól i pieprz (TM: 10 s/4)
  5. Przelewamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy pozostałym serem
  6. Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach

Komentarze