Ciasteczka z cytrynowym lukrem



Składniki:
  • 40 g pistacji
  • 230 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki skórki otartej z cytryny; drobno pokrojonej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 0,25 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g soku z cytryny

Wykonanie:
  1. Pistacje drobno siekamy (TM: 5 s/6, przekładamy)
  2. W blenderze na gładką masę miksujemy ze sobą masło, 70 g cukru, skórkę z cytryny i aromat (TM: 3 min/3)
  3. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i jeszcze chwilę miksujemy (TM: 30 s/4)
  4. Przekładamy do formy (25 x 25) wyłożonej papierem do pieczenia i mocno dociskamy
  5. Nożem nacinamy ciasto tak jakbyśmy chcieli pokroić je na kawałki, będzie nam łatwiej kroić po upieczeniu; kawałki nakłuwamy widelcem
  6. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni i na ten czas wkładamy ciasto do lodówki
  7. Pieczemy 50 minut
  8. Po lekkim przestudzeniu, kroimy ciasto na kawałki
  9. Pozostałe 180 g cukru miksujemy z cytryną (TM: 10 s/5)
  10. Powstałym lukrem polewamy ciastka i na koniec posypujemy pistacjami

Komentarze