Ciasteczka z cytrynowym lukrem
Składniki:
Wykonanie:
- 40 g pistacji
- 230 g masła
- 250 g cukru pudru
- 3 łyżeczki skórki otartej z cytryny; drobno pokrojonej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 300 g mąki pszennej
- 0,25 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g soku z cytryny
Wykonanie:
- Pistacje drobno siekamy (TM: 5 s/6, przekładamy)
- W blenderze na gładką masę miksujemy ze sobą masło, 70 g cukru, skórkę z cytryny i aromat (TM: 3 min/3)
- Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i jeszcze chwilę miksujemy (TM: 30 s/4)
- Przekładamy do formy (25 x 25) wyłożonej papierem do pieczenia i mocno dociskamy
- Nożem nacinamy ciasto tak jakbyśmy chcieli pokroić je na kawałki, będzie nam łatwiej kroić po upieczeniu; kawałki nakłuwamy widelcem
- Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni i na ten czas wkładamy ciasto do lodówki
- Pieczemy 50 minut
- Po lekkim przestudzeniu, kroimy ciasto na kawałki
- Pozostałe 180 g cukru miksujemy z cytryną (TM: 10 s/5)
- Powstałym lukrem polewamy ciastka i na koniec posypujemy pistacjami
Komentarze
Prześlij komentarz