Koncentrat bulionu mięsnego


Składniki:
  • 300 g dowolnego mięsa (ja użyłam kurczaka)
  • 300 g mieszanych warzyw (u mnie seler, korzeń pietruszki, por; jeśli dodacie marchewkę, to kolor będzie bardziej pomarańczowy)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 150 g soli
  • 30 g czerwonego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk

Wykonanie:
  1. Mięso mielimy lub bardzo drobno siekamy (TM: 10 s/7, przekładamy)
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę, warzywa i natkę bardzo drobno kroimy (TM: 10 s/5)
  3. Do warzyw dodajemy wszystkie pozostałe składniki oraz rozdrobnione mięso i gotujemy aż płyn odparuje (TM: koszyczek zamiast miarki 20 min/Varoma/2)
  4. Kiedy koncentrat odparuje miksujemy całość na gładką masę (TM: 1 min/8)
  5. Przechowujemy w lodówce (przez 3-4 miesiące)

Komentarze