Koncentrat bulionu mięsnego
Składniki:
Wykonanie:
- 300 g dowolnego mięsa (ja użyłam kurczaka)
- 300 g mieszanych warzyw (u mnie seler, korzeń pietruszki, por; jeśli dodacie marchewkę, to kolor będzie bardziej pomarańczowy)
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 150 g soli
- 30 g czerwonego wina
- 1 liść laurowy
- 1 goździk
Wykonanie:
- Mięso mielimy lub bardzo drobno siekamy (TM: 10 s/7, przekładamy)
- Czosnek przeciskamy przez praskę, warzywa i natkę bardzo drobno kroimy (TM: 10 s/5)
- Do warzyw dodajemy wszystkie pozostałe składniki oraz rozdrobnione mięso i gotujemy aż płyn odparuje (TM: koszyczek zamiast miarki 20 min/Varoma/2)
- Kiedy koncentrat odparuje miksujemy całość na gładką masę (TM: 1 min/8)
- Przechowujemy w lodówce (przez 3-4 miesiące)
Komentarze
Prześlij komentarz