Korzenna owsianka z jabłkami


Składniki:
  • 100 g orzechów (rodzaj w zależności od upodobań)
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 400 g jabłek
  • 120 g płatków owsianych
  • 550 g mleka

Wykonanie:
  1. Orzechy bardzo drobno siekamy (TM: 3 s/5, przekładamy)
  2. W garnuszku mieszamy cukier, gałkę, kardamon i kurkumę i chwilę dusimy (TM: 5 min/120 st/1)
  3. Drobno siekamy jabłka i dodajemy do garnuszka z przyprawami (TM: 2 s/5)
  4. Dodajemy płatki i mleko i podgrzewamy aż płatki wchłoną płyn (TM: 12 min/90 st/wsteczne/1)
  5. Podajemy owsiankę posypaną orzechami

Komentarze