Kotleciki kalafiorowe


Składniki:
  • 1 kalafior (użyłam mrożonego, 450 g)
  • 200 g ryżu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g cebuli
  • 1 jajko
  • 30 g mąki
  • 20 g bułki tartej
  • 1,25 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Wykonanie:
  1. Kalafiora i ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (jeśli korzystacie z TM, to do naczynia wlejcie 0,5 litra wody, ryż w koszyczku, kalafior na Varomie 15 min/Varoma/1, opróżniamy naczynie)
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę i natkę drobno szatkujemy (TM: 5 s/5)
  3. Kalafiora rozgniatamy widelcem i mieszamy z czosnkiem, cebulą i natką (przy TM pomijamy rozdrabnianie widelcem 4 s/5)
  4. Dodajemy ugotowany ryż i wszystkie pozostałe składniki i mieszamy do połączenia (TM: 20 s/wsteczne/3)
  5. Z masy lepimy nieduże kulki i pieczemy je w 200 stopniach przez ok. 20 minut

Komentarze