Kotleciki kalafiorowe
Składniki:
Wykonanie:
- 1 kalafior (użyłam mrożonego, 450 g)
- 200 g ryżu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 70 g cebuli
- 1 jajko
- 30 g mąki
- 20 g bułki tartej
- 1,25 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Wykonanie:
- Kalafiora i ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (jeśli korzystacie z TM, to do naczynia wlejcie 0,5 litra wody, ryż w koszyczku, kalafior na Varomie 15 min/Varoma/1, opróżniamy naczynie)
- Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę i natkę drobno szatkujemy (TM: 5 s/5)
- Kalafiora rozgniatamy widelcem i mieszamy z czosnkiem, cebulą i natką (przy TM pomijamy rozdrabnianie widelcem 4 s/5)
- Dodajemy ugotowany ryż i wszystkie pozostałe składniki i mieszamy do połączenia (TM: 20 s/wsteczne/3)
- Z masy lepimy nieduże kulki i pieczemy je w 200 stopniach przez ok. 20 minut
Komentarze
Prześlij komentarz