Makaron z serkiem mascarpone i gruszką


Składniki:
  • 4 ząbki czosnku
  • 80 g cebuli
  • 20 g oliwy
  • 3 gruszki
  • 500 g serka mascarpone
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 500 g makaronu (najlepiej gniazdek tagliatelle)

Wykonanie:
  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, siekamy cebulę, dodajemy oliwę (TM: 5 s/5)
  2. Dusimy przez chwilę (TM: 2 min/120 st/1)
  3. W tym czasie gruszkę kroimy na nieduże kawałki (nie trzeba obierać) i razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami (oprócz makaronu) dodajemy do podduszonej cebuli, podgrzewamy w garnuszku przez kilka minut (TM: 8 min/100 st/wsteczne/1)
  4. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu
  5. Podajemy razem z sosem

Komentarze