Sernik z dżemem figowym
Składniki:
Spód:
Wykonanie:
Spód:
Spód:
- 40 g masła
- 1 szczypta soli
- 200 g migdałów
- 60 g cukru trzcinowego
- 100 g suszonych fig
- 100 g wody
- 80 g cukru
- 1 szczypta soli
- 300 g cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 6 jajek
- 300 g masła
- 250 g sera mascarpone
- 250 g białego sera
- 160 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Spód:
- Wszystkie składniki mocno rozdrabniamy w blenderze (TM: 10 s/7)
- Przekładamy do tortownicy, mocno dociskamy i odstawiamy do lodówki
- Drobno siekamy figi (TM: 5 s/7)
- Dodajemy do nich pozostałe składniki i gotujemy aż odparują (TM: 8 min/100 st/1)
- Studzimy
- Cukier mielimy w blenderze ze skórką cytrynową (10 s/10, przekładamy)
- Białka ubijamy z 60 g cukru cytrynowego aż powstanie piana (TM: z motylkiem 4 min/3,5, przekładamy)
- Masło ucieramy z resztą cukru cytrynowego (TM: 2 min/4)
- Dodajemy żółtka, mascarpone, ser biały i sól, blendujemy na gładką masę (TM: 4 min/5)
- Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i białka i miksujemy jeszcze przez chwilę (TM: 8 s/3)
- Połowę masy serowej przekładamy na spód, z dżemu robimy kleksy i przykrywamy resztą sera
- Pieczemy 50 minut na drugim poziomie piekarnika w 160 stopniach
- Po tym czasie zostawiamy na godzinę w uchylonym piekarniku
Komentarze
Prześlij komentarz