Sernik z dżemem figowym


Składniki:
Spód:
  • 40 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 200 g migdałów
  • 60 g cukru trzcinowego
Dżem figowy:
  • 100 g suszonych fig
  • 100 g wody
  • 80 g cukru
Sernik:
  • 1 szczypta soli
  • 300 g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 6 jajek
  • 300 g masła
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g białego sera
  • 160 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Spód:
  1. Wszystkie składniki mocno rozdrabniamy w blenderze (TM: 10 s/7)
  2. Przekładamy do tortownicy, mocno dociskamy i odstawiamy do lodówki
Dżem:
  1. Drobno siekamy figi (TM: 5 s/7)
  2. Dodajemy do nich pozostałe składniki i gotujemy aż odparują (TM: 8 min/100 st/1)
  3. Studzimy
Sernik:
  1. Cukier mielimy w blenderze ze skórką cytrynową (10 s/10, przekładamy)
  2. Białka ubijamy z 60 g cukru cytrynowego aż powstanie piana (TM: z motylkiem 4 min/3,5, przekładamy)
  3. Masło ucieramy z resztą cukru cytrynowego (TM: 2 min/4)
  4. Dodajemy żółtka, mascarpone, ser biały i sól, blendujemy na gładką masę (TM: 4 min/5)
  5. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i białka i miksujemy jeszcze przez chwilę (TM: 8 s/3)
  6. Połowę masy serowej przekładamy na spód, z dżemu robimy kleksy i przykrywamy resztą sera
  7. Pieczemy 50 minut na drugim poziomie piekarnika w 160 stopniach
  8. Po tym czasie zostawiamy na godzinę w uchylonym piekarniku

Komentarze