Szarpana wieprzowina


Składniki:
  • 2 kg wieprzowiny (użyłam łopatki, ale może też być karkówka)
  • parę łyżeczek musztardy
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 cebula

Wykonanie:
  1. Mięso z każdej strony nacieramy musztardą
  2. Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce, a potem nacieramy nimi mięso
  3. W dużym garnku żaroodpornym układamy cebulę pokrojoną w plastry i na niej kładziemy mięso
  4. Podlewamy je wodą lub ewentualnie piwem lub winem (1 cm warstwa na dnie)
  5. Pieczemy bez przykrycia w 140 stopniach przez 60 minut
  6. Po tym czasie przykrywamy, zmniejszamy temperaturę do 120 i pieczemy przez kolejne 5 godzin; po tym czasie sprawdzamy czy mięso się rozpada przy rozrywaniu dwoma widelcami i ewentualnie wydłużamy czas
  7. Poszarpane mięso można podawać jako standardowy obiad z ziemniakami i surówką lub w wersji bardziej street foodowej, czyli na przykład w tortilli lub bułce jak u mnie na zdjęciu

Komentarze