Szarpana wieprzowina
Składniki:
Wykonanie:
- 2 kg wieprzowiny (użyłam łopatki, ale może też być karkówka)
- parę łyżeczek musztardy
- 4 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 cebula
Wykonanie:
- Mięso z każdej strony nacieramy musztardą
- Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce, a potem nacieramy nimi mięso
- W dużym garnku żaroodpornym układamy cebulę pokrojoną w plastry i na niej kładziemy mięso
- Podlewamy je wodą lub ewentualnie piwem lub winem (1 cm warstwa na dnie)
- Pieczemy bez przykrycia w 140 stopniach przez 60 minut
- Po tym czasie przykrywamy, zmniejszamy temperaturę do 120 i pieczemy przez kolejne 5 godzin; po tym czasie sprawdzamy czy mięso się rozpada przy rozrywaniu dwoma widelcami i ewentualnie wydłużamy czas
- Poszarpane mięso można podawać jako standardowy obiad z ziemniakami i surówką lub w wersji bardziej street foodowej, czyli na przykład w tortilli lub bułce jak u mnie na zdjęciu
Komentarze
Prześlij komentarz