Beza z kremem Amaretto i sosem malinowym
Składniki:
Beza:
Wykonanie:
Bezy:
Beza:
- 400 g cukru
- 8 białek
- 1 szczypta soli
- 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 500 g mleka
- 6 żółtek
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 60 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 500 g malin
- 100 g cukru
Wykonanie:
Bezy:
- Białka z solą ubijamy mikserem na sztywną pianę (TM: z motylkiem 3 min/3,5)
- Ubijamy nadal i stopniowo dodajemy cukier (TM: z motylkiem 8 min/3,5)
- Masa musi być sztywna, jeśli nie jest, to wydłużamy czas ubijania
- Dodajemy mąkę i ubijamy jeszcze przez chwilę (TM: z motylkiem 1 min/3,5)
- Na dwóch blachach rozkładamy papier do pieczenia i rozkładamy masę na kształt dwóch kół o śr. ok. 25 cm (ja przed rozkładaniem odrysowuję sobie kształt płaskim talerzem)
- Pieczemy przez 5 minut w 150 stopniach, obniżamy do 130 stopni i pieczemy jeszcze 1 godz. 40 minut
- Po tym czasie na godzinę zostawiamy bezy w uchylonym piekarniku
- Wszystkie składniki poza masłem umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy mieszając (TM: 7 min/90 st/3)
- Przekładamy do miseczki i studzimy w lodówce
- Miękkie masło rozcieramy, można wykorzystać blender (TM: 40 s/3)
- A potem stopniowo, po łyżce dodajemy do niego ostudzony budyń cały czas mieszając/blendując (TM: 2 min/2)
- Masę budyniową przekładamy na jeden płat bezowy, przykrywamy drugim i wkładamy do lodówki
- Maliny i cukier umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy cały czas mieszając (TM: 7 min/95 st/wsteczne/1)
- Bezę podajemy polaną sosem malinowym
Komentarze
Prześlij komentarz