Beza z kremem Amaretto i sosem malinowym


Składniki:
Beza:
  • 400 g cukru
  • 8 białek
  • 1 szczypta soli
  • 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 500 g mleka
  • 6 żółtek
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 60 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
Sos malinowy:
  • 500 g malin
  • 100 g cukru

Wykonanie:
Bezy:
  1. Białka z solą ubijamy mikserem na sztywną pianę (TM: z motylkiem 3 min/3,5)
  2. Ubijamy nadal i stopniowo dodajemy cukier (TM: z motylkiem 8 min/3,5)
  3. Masa musi być sztywna, jeśli nie jest, to wydłużamy czas ubijania
  4. Dodajemy mąkę i ubijamy jeszcze przez chwilę (TM: z motylkiem 1 min/3,5)
  5. Na dwóch blachach rozkładamy papier do pieczenia i rozkładamy masę na kształt dwóch kół o śr. ok. 25 cm (ja przed rozkładaniem odrysowuję sobie kształt płaskim talerzem)
  6. Pieczemy przez 5 minut w 150 stopniach, obniżamy do 130 stopni i pieczemy jeszcze 1 godz. 40 minut
  7. Po tym czasie na godzinę zostawiamy bezy w uchylonym piekarniku
Krem:
  1. Wszystkie składniki poza masłem umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy mieszając (TM: 7 min/90 st/3)
  2. Przekładamy do miseczki i studzimy w lodówce
  3. Miękkie masło rozcieramy, można wykorzystać blender (TM: 40 s/3)
  4. A potem stopniowo, po łyżce dodajemy do niego ostudzony budyń cały czas mieszając/blendując (TM: 2 min/2)
  5. Masę budyniową przekładamy na jeden płat bezowy, przykrywamy drugim i wkładamy do lodówki
Sos malinowy:
  1. Maliny i cukier umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy cały czas mieszając (TM: 7 min/95 st/wsteczne/1)
  2. Bezę podajemy polaną sosem malinowym

Komentarze