Ciasto marchewkowe z serkiem homogenizowanym
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Ciasto:
Ciasto:
- 250 g cukru
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 400 g marchewki
- 4 jajka
- 240 g oleju
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,25 łyżeczki soli
- 20 g cukru
- 100 g białej czekolady
- 50 g masła
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
Wykonanie:
Ciasto:
- Skórkę i cukier mielimy w blenderze na proszek (TM: 20 s/10, przekładamy)
- Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach (TM: 8 s/5, przekładamy)
- Jajka mieszamy z olejem i cukrem pomarańczowym (TM: 30 s/5)
- Dodajemy startą marchewkę i wszystkie pozostałe składniki i bardzo mocno mieszamy (TM: 15 s/4)
- Ciasto przekładamy do formy (24 x 24) i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach lub do czasu aż wbity patyczek będzie suchy
- Cukier mielimy na puder lub pomijamy ten punkt, jeśli korzystamy z gotowego (TM: 10 s/10, przekładamy)
- Czekoladę dzielimy na kostki (TM: 8 s/8)
- Dodajemy masło i roztapiamy ją w garnuszku cały czas mieszając (TM: 5 min/60 st/3)
- Dodajemy serek i cukier puder i mieszamy (TM: 30 s/3)
- Polewą smarujemy ostudzone ciasto
Komentarze
Prześlij komentarz