Ciasto marchewkowe z serkiem homogenizowanym


Składniki:
Ciasto:
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 400 g marchewki
  • 4 jajka
  • 240 g oleju
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,25 łyżeczki soli
Polewa:
  • 20 g cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g masła
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego

Wykonanie:
Ciasto:
  1. Skórkę i cukier mielimy w blenderze na proszek (TM: 20 s/10, przekładamy)
  2. Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach (TM: 8 s/5, przekładamy)
  3. Jajka mieszamy z olejem i cukrem pomarańczowym (TM: 30 s/5)
  4. Dodajemy startą marchewkę i wszystkie pozostałe składniki i bardzo mocno mieszamy (TM: 15 s/4)
  5. Ciasto przekładamy do formy (24 x 24) i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach lub do czasu aż wbity patyczek będzie suchy
Polewa:
  1. Cukier mielimy na puder lub pomijamy ten punkt, jeśli korzystamy z gotowego (TM: 10 s/10, przekładamy)
  2. Czekoladę dzielimy na kostki (TM: 8 s/8)
  3. Dodajemy masło i roztapiamy ją w garnuszku cały czas mieszając (TM: 5 min/60 st/3)
  4. Dodajemy serek i cukier puder i mieszamy (TM: 30 s/3)
  5. Polewą smarujemy ostudzone ciasto

Komentarze