Kremowy serek z truskawkami


Składniki:
  • 50 g cukru (najlepiej pudru)
  • 450 g truskawek (jeśli używacie mrożonych, to rozmroźcie wcześniej)
  • 10 g żelatyny w proszku
  • 250 g śmietany (30%)
  • 100 g czekolady (użyłam mlecznej, ale następnym razem zrobię z białą)
  • 200 g homogenizowanego serka waniliowego (naturalny też może być)

Wykonanie:
  1. Cukier mielimy w blenderze na puder; jeśli macie gotowy, to pomijacie ten krok (TM: 20 s/10)
  2. W blenderze przez chwilę miksujemy truskawki z 30 g cukru (TM: 5 s/5)
  3. Dodajemy żelatynę i podgrzewamy w garnuszku (TM: 7 min/70 st/2)
  4. Przelewamy do pucharków lub słoiczków i wstawiamy do lodówki
  5. Mikserem ubijamy śmietanę z 20 g cukru (TM: z motylkiem 3 min/czas zależny od rodzaju śmietany i stopnia schłodzenia, pilnujemy, żeby nie powstało masło, przekładamy)
  6. Czekoladę ścieramy na tarce lub po prostu dzielimy na kostki (TM: 10 s/7)
  7. Roztapiamy ją w rondelku (TM: 4 min/60 st/1)
  8. Do roztopionej czekolady dodajemy serek i ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy do połączenia (TM: 40 s/3)
  9. Przekładamy na warstwę truskawek

Komentarze