Kremowy serek z truskawkami
Składniki:
Wykonanie:
- 50 g cukru (najlepiej pudru)
- 450 g truskawek (jeśli używacie mrożonych, to rozmroźcie wcześniej)
- 10 g żelatyny w proszku
- 250 g śmietany (30%)
- 100 g czekolady (użyłam mlecznej, ale następnym razem zrobię z białą)
- 200 g homogenizowanego serka waniliowego (naturalny też może być)
Wykonanie:
- Cukier mielimy w blenderze na puder; jeśli macie gotowy, to pomijacie ten krok (TM: 20 s/10)
- W blenderze przez chwilę miksujemy truskawki z 30 g cukru (TM: 5 s/5)
- Dodajemy żelatynę i podgrzewamy w garnuszku (TM: 7 min/70 st/2)
- Przelewamy do pucharków lub słoiczków i wstawiamy do lodówki
- Mikserem ubijamy śmietanę z 20 g cukru (TM: z motylkiem 3 min/czas zależny od rodzaju śmietany i stopnia schłodzenia, pilnujemy, żeby nie powstało masło, przekładamy)
- Czekoladę ścieramy na tarce lub po prostu dzielimy na kostki (TM: 10 s/7)
- Roztapiamy ją w rondelku (TM: 4 min/60 st/1)
- Do roztopionej czekolady dodajemy serek i ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy do połączenia (TM: 40 s/3)
- Przekładamy na warstwę truskawek
Komentarze
Prześlij komentarz