Schab duszony w sosie cebulowym
Składniki:
Wykonanie:
- 500 g schabu pokrojonego w plastry
- 0,25 łyżeczki soli + ilość do oprószenia mięsa
- 0,25 łyżeczki pieprzu + ilość do oprószenia mięsa
- 300 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 300 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu (przepis w sekcji Inne)
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżka mąki
- 40 g śmietany
Wykonanie:
- Mięso oprószamy solą i pieprzem i z każdej strony obsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju
- W między czasie przeciskamy czosnek przez praskę, siekamy cebulę (TM: 5 s/5)
- Dodajemy olej i dusimy w osobnym garnuszku (TM: 4 min/120 st/1)
- Dodajemy wodę, koncentrat bulionu, majeranek, paprykę, sól i pieprz i podgrzewamy przez chwilę (TM: 4 min/Varoma/1)
- Dodajemy mąkę, śmietanę i jeszcze parę minut podgrzewamy (TM: 2 min/Varoma/1)
- Miksujemy sos i zalewamy nim schab na patelni, dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie
Komentarze
Prześlij komentarz