Schab duszony w sosie cebulowym


Składniki:
  • 500 g schabu pokrojonego w plastry
  • 0,25 łyżeczki soli + ilość do oprószenia mięsa
  • 0,25 łyżeczki pieprzu + ilość do oprószenia mięsa
  • 300 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 300 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu (przepis w sekcji Inne)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka mąki
  • 40 g śmietany

Wykonanie:
  1. Mięso oprószamy solą i pieprzem i z każdej strony obsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju
  2. W między czasie przeciskamy czosnek przez praskę, siekamy cebulę (TM: 5 s/5)
  3. Dodajemy olej i dusimy w osobnym garnuszku (TM: 4 min/120 st/1)
  4. Dodajemy wodę, koncentrat bulionu, majeranek, paprykę, sól i pieprz i podgrzewamy przez chwilę (TM: 4 min/Varoma/1)
  5. Dodajemy mąkę, śmietanę i jeszcze parę minut podgrzewamy (TM: 2 min/Varoma/1)
  6. Miksujemy sos i zalewamy nim schab na patelni, dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie

Komentarze